TARTALOM

 VISSZA

 


Intelligens ember-számítógép interfész segítséget nyújt, ha szükséges


Intelligens ember-számítógép interfész segítséget nyújt, ha szükséges

| | |
 

A finnországi VTT Műszaki Kutatási Központ koordinál egy új, SMARCOS nevű pán-európai kezdeményezést, amely elsősorban az interneten alapuló technológiák együttműködését fejleszti. A SMARCOS lehetővé teszi a különböző intelligens eszközök közötti kapcsolatot annak érdekében, hogy kövessék a fogyasztók tevékenységeit, és azonnal reagáljanak az igényeiknek megfelelően. Az intelligens „coaching” szolgáltatás esetében például fel lehet használni a páciens összes digitális eszközét, hogy motiválja bizonyos célok elérésére, vagy hogy emlékeztesse a gyógyszer bevételére.

A SMARCOS (Smart Composite Human-Computer Interfaces) közreműködésével a különböző eszközök fizikai interfészei változatlanok maradnak, de az intelligencia és a funkcionalitás a felhasználói interfész szintjén jelentősen megnövekedik.

Az egészséges életmód szolgáltatás például az összes digitális eszközön (mobil eszközök, televíziók, autó, számítógép, tevékenység-monitorok) egyszerre s összehangolva működik. A valós idejű viselkedés-megfigyelés megállapítja, hogy mikor és milyen készüléken keresztül kell a felhasználónak tájékoztatást, emlékeztetőket és bátorítást adni. Az egészséges életmód szolgáltatásban együttműködő rendszerek arra ösztönzik a pácienst, hogy végezze el a gyakorlatait, emlékezteti őket, hogy bevegyék a gyógyszert, és segít nekik, hogy képezhessék magukat az „egészséges életmód” vonatkozásában.

A kifejlesztett technológia alapja a sok-eszözös interfész technológia, valamint a valós idejű fogyasztói magatartást értelmező technológia. Számos új eszközt is kifejlesztettek, s ez lehetővé teszi, hogy különféle használati tárgyak megfelelő interfészeken csatlakozhassanak felhő szolgáltatásokhoz.

A felhasználóbarát prototípust mintegy ráadásképpen arra is fel lehet használni, hogy ellenőrizzék és optimalizálják a háztartási energiafogyasztást. Az ilyen típusú interfészek valószínűleg a fogyasztók rendelkezésre állnak néhány hónapon belül.

Sok munkát fektettek a kutatók annak a technológiának a kifejlesztésébe, amely lehetővé teszi az átjárhatóságot az intelligens eszközök ökoszisztémái között, mindenütt az interoperabilitás biztosításával. A legtöbb eszköz, amelyet használunk naponta - például egyes mobiltelefonok, tablettek, laptopok, háztartási gépek, autós információs rendszerek és műholdas navigációs rendszerek - végül ugyanazon a felületen fognak futni. Az interoperabilitás ezen eszközökön jelentősen javítja a felhasználói élményt.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/Kulcsszavak

intelligens környezet, interoperabilitás, internet, felhő

Kapcsolódó anyagok

Internet és orvostudomány

Minden szerveződésnek van valamilyenfajta intelligenciája – videointerjú Csányi Vilmossal

Internet és a stroke-tudatosság a fiatal magyar populációban

Internetes kommunikációt emberi agyakkal

Intelligens ember-számítógép interfész segítséget nyújt, ha szükséges

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Intelligens ember-számítógép interfész segítséget nyújt, ha szükséges