hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Idegsebészeti operáció 3D közvetítése élőben


Idegsebészeti operáció 3D közvetítése élőben

| |
 

.
Az operációt a belgiumi Universitéde Liège kórházában végezték el, és a közönség 10 km távolságból követhette az eseményeket a Sauvenier filmszínházban.

A nézők számára lehetővé tették, hogy beszéljenek az operációt végző Didier Martin idegsebész professzorral az esemény időtartama alatt. A közvetítés összességében három óra hosszat tartott. A háromdimenziós, interaktív távközvetítést az ImagéSanté fesztivál alkalmából szervezték meg.

A közvetítéshez szoros együttműködésre volt szükség az egyetem, 16 vállalat, valamint a vallon audiovizuális és multimédiás technológiai hálózat, a TWIST között.

A Belga Nemzeti Rádió és Televízió riportere által megszólaltatott egyik hölgy néző szerint az előadás „jobb volt mint az Avatar.” A 3D közvetítés technikájának kidolgozása természetesen nem elsősorban a filmipar, hanem az orvosi oktatás és a telemedicina számára teremt új lehetőségeket.

A sztereó képek jeleit tartalmazó adatnyaláb, melyet a filmszínházba továbbítottak, 500 MBt/s sávszélességet igényelt, amelynek mértéke a közvetítésben optikai szálak kapacitásának fele volt.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://www.ehealtheurope.net/news/5780/liege_transmits_live_operation_in_3d

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Idegsebészeti operáció 3D közvetítése élőben