TARTALOM

 VISSZA

 


Gyorsabb diagnózis nanoszálak segítségével


Gyorsabb diagnózis nanoszálak segítségével

| | |
 

Minél pontosabban tudjuk diagnosztizálni a betegséget, annál nagyobb az esély arra, hogy a beteg meggyógyul. Ezért dolgozik sok kutató azon, hogy javítsa a diagnosztikai eljárások minőségét. A Koppenhágai Egyetem „Nano-Science Center”-ének kutatói felfedeztek egy olyan új módszert, amellyel a folyamat gyorsabb, olcsóbb és pontosabb. Ez azért lehetséges, mert alkalmazza a fizikában használatos fejlett eszközöket a nanoméretű biológiai kutatásban.

Sok betegséget lehet diagnosztizálni a biomarkerek segítségével. Vannak olyan anyagok például, melyek mérhetőek a vizsgálati személytől vett vérmintában, és azt mutatják, hogy a beteg szenved-e a kérdéses betegségben. Ezek a biomarkerek gyakran olyan fehérjék, amelyek rendkívül kis mennyiségben találhatók meg a vérben, s ez megnehezíti, hogy észlelni lehessen őket. Ezek mérésével a diagnosztizálás pontosabbá válhat, és sok betegség kimutatható nagyon korán, még mielőtt a betegnél súlyos tüneteket okozna.

"Kifejlesztettünk egy olyan módszert, amellyel optimalizálhatjuk a fehérjék elemzését. A központi eleme, s egyszersmind az újdonsága ennek a módszernek nanoszálak használata arra, hogy ezek tartsák a fehérjéket, miközben elemezzük őket.” magyarázza Katrine R. Rostgaard, a Koppenhágai Egyetem „Nano-Science Center”-ének kutatója.
A kutatók általában kis lemezeket használnak arra, hogy tartsák a fehérjéket elemzés közben, ám a nanoszálak használata, amelyek henger alakú struktúrát alkotnak, melynek átmérője körülbelül ezredrésze az emberi haj vastagságának, egy harmadik dimenziót ad a mintának. A nanoszálak úgy állnak, mint egy kis erdő, s ez sokkal nagyobb felületet képez, hogy tartsa a fehérjét, hiszen a fehérjék feltapadhatnak a nanoszálak minden oldalára.

"A nagyobb felületen több fehérjét tudunk tartani, s így vizsgálni egyszerre. Ez lehetővé teszi, hogy szimultán több biomarkert is mérjünk, növekszik a jel, és ezzel a jobb minőségűvé válik a diagnózis," mondja Katrine R. Rostgaard a módszerről, amelyet napjainkban publikáltak a „Nanoscale” folyóiratban.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

diagnózis, genetika, örökletes betegségek, nanotechnológia

Kapcsolódó anyagok

Az epigenetikai szabályozás szerepe a kora gyermekkori betegségekben

A fájdalmas diabeteses polyneuropathia kezelése

A gyógyszerészeket is fel kell készíteni egyes betegségek diagnosztikájára

A szegedi Nephrologia-Hypertonia Centrum 10 éves vesebiopsziás anyagának áttekintése

Időskori fiziológiás-kóros izomsorvadás, a progresszív folyamat fékezési lehetőségei

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Gyorsabb diagnózis nanoszálak segítségével