TARTALOM

 VISSZA

 


Finn kutatók digitális anyasági csomagot fejlesztettek ki


Finn kutatók  digitális anyasági csomagot fejlesztettek ki

| | |
 

Minden finn kismama, ha igényt tart rá, kaphat egy ingyenes anyasági csomagot, amely bébi ruhákat és egyéb hasznos kellékeket tartalmaz. A VTT Technical Research Centre of Finland jelenleg dolgoz ki egy digitális anyasági csomagot, amelyben megtalálhatóak a megbízható egészségügyi információkat összegyűjtő különböző intelligens eszközök, elektronikus szolgáltatások, valamint digitálisan feldolgozott útmutatók, egyetlen felhasználói felületen. A jövőben a terhes nők és a gyermekek szülei is figyelemmel kísérhetik a saját, és a gyermekük egészségét könnyebben és átfogóbban, mint ma. A fejlesztés alatt álló koncepció valószínűleg egyedülálló a világon.
A digitális egészségügyi és jól-léti alkalmazások sok felnőtt mindennapi életének részét képezik már, de jelenleg csak alig vannak olyan szolgáltatások amelyek a kisgyermekekre és családjaikra irányulnak. A VTT által tervezett digitális szülési csomag egyik célja az, hogy csökkentse az anyák saját maguk és a babáik jólétével kapcsolatos aggodalmait, és könnyebbé tegye a családok mindennapi életét. Ugyanakkor segítségével a terhesség néhány vonatkozása és a csecsemő fejlődése is nyomon követhető lenne otthoni környezetben, hatékonyabbá téve az anya és a magzat egészségének kontrollját.
A projekt részeként a VTT kifejleszt új okos termékeket is. Ilyen például a „bölcső-érzékelő” amely méri a baba alvási mintázat. Érzékelőket lehet integrálni az okos cumiba, amely tájékoztatást nyújthat például a testhőmérsékletről, a baba mozgásáról, vagy éppenséggel a rágó- és szívóerőről. Az adatok a cumiból, és az bölcső-érzékelőből megjelennek egy tablet, okostelefon vagy számítógép képernyőjén. Ugyanott helyet kaphat az anya étrendje és a terhesség előrehaladása, a gyermek növekedési adatai, vagy esetleg egy chat-szolgáltatás egy gyermekgondozó nővérrel. Mindez része lehet a digitális szülési csomagnak a jövőben. A digitális szülési csomag egyszersmind segít növelni a figyelmet a meglévő digitális alkalmazások iránt, és így a család könnyebben léphet be az információs társadalomba.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kapcsolódó anyagok

A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Finn kutatók digitális anyasági csomagot fejlesztettek ki