TARTALOM

 VISSZA

 


50 háziorvosi praxis egy nyilvántartási rendszerben


50 háziorvosi praxis egy nyilvántartási rendszerben

| | |
 

A baleseti és sürgősségi A&E (accident & emergency) orvosok most már éjjel-nappal képesek biztonságosabb sürgősségi ellátásra, mintegy 500.000 beteg részére egész Bristol területén - köszönhetően az 50 helyi háziorvosi praxis által köttetett biztonságos kölcsönös elektronikus nyilvántartás megosztási megállapodásnak.

A Páciens Adatlap Hálózat (Patient Record Network - PRN) lehetővé teszi, hogy az A&E orvosok perceken belül megtekinthessék a betegek adatait az EMIS "EPR Viewer”-en (virtuális privát web hálózat speciális böngészővel), amely a legfontosabb információkat megjeleníti a beteg más orvosoknál elérhető adataiból.

Ezeket korábban telefonon vagy faxon igyekeztek megszerezni az érintett háziorvosoktól, s ez nyilván akadályokba ütközött a késő esti, hajnali, vagy hétvégi időpontokban. A háziorvosok szerint az új rendszer betegek életét mentheti meg.
A kezdeményezés a "GP Care" - Bristol háziorvosainak helyi szerveződése - és South Gloucestershire, Bristol és North Somerset akut kórházi szolgálatai, többek között a Bristol Királyi Kórház és Frenchay Kórház közötti együttműködésen alapul.

Roger Tweedale, GP Care vezérigazgatója azt mondta: "A GP Care a helyi háziorvosok konzorciuma, abból a célból jött létre, hogy megoszthassák egymással nézeteiket és büdzséjüket a betegellátás javítására. Annak lehetővé tétele, hogy háziorvosok és a helyi szakellátás megoszthassa a betegek adatait, első helyen volt a kívánságlistánkon. Az EMIS "EPR Viewer” segítségével ezt elértük – így a szükséges kezelés gyorsabban, biztonságosabban és sokkal hatékonyabban adható."

Dr. Simon Odum az Észak Bristol NHS tanácsadója személyesen megtapasztalhatta a kezdeményezés életmentő potenciálját: "Egyik betegünk a kórház épületében összeesett. Cerebrovascularis eseményt (stroke-ot) szenvedett, és nem értettük a beszédét elég jól ahhoz, hogy megtudjuk kórtörténetét és gyógyszerezését. Szóba jött a stroke kezelése thrombolysissel, és mivel megtekinthettünk minden fontos részletet a PRN-en (Páciens Adatlap Hálózat) keresztül, megismerhettük az aktuális gyógyszeres kezelését, és azonnal be tudtunk avatkozni. A késlekedés ilyen esetekben jelentős mértékben csökkentette volna a pozitív kimenetel valószínűségét."

A PRN egy robusztus biztonsági és irányítási keretrendszert ad a betegeknek és a háziorvosoknak a betegadatokhoz való hozzáférésben, és megfelel az adatvédelmi törvényeknek is.

Azok a háziorvosi praxisok, akik az EMIS (Egton Medical Information Systems Limited) Web klinikai rendszert használják, "real time" ellenőrizhetik, melyik helyi NHS szervezetek férhetnek hozzá a betegek adataihoz, természetesen a betegek kifejezett beleegyezésével.
A GP Care együttműködik a háziorvosokkal a rendszer működésének monitorozásában. Biztosítja továbbá, hogy a nyilvántartások ésszerűen, és a betegadatok titkosságának tiszteletben tartásával legyenek megosztva, azaz minden érdekelt csupán annyit láthasson belőlük, amennyire feltétlenül szükség van.

Roger Tweedale így folytatta: "a siker kulcsa az, hogy az adatok helyi szinten vannak megosztva, és nem országosan. A betegek könnyen megértik, hogy miért szükséges a helyi A&E csoportoknak megadni azt a lehetőséget, hogy gyorsan hozzáférhessenek a teljes egészségügyi dokumentációjukhoz, hiszen ez rendkívül hasznos és potenciálisan életmentő lehet."

A PRN jelenleg "csak néző" rendszer, de GP Care támogatja az elsődleges és másodlagos gondozási rendszer további integrációját Bristol körzetében.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/Kulcsszavak

elektronikus páciens adatok

Kapcsolódó anyagok

50 háziorvosi praxis egy nyilvántartási rendszerben

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


50 háziorvosi praxis egy nyilvántartási rendszerben