TARTALOM

 VISSZA

 


Fantom végtag fájdalmát enyhíti a kiterjesztett valóság| | |
 

Fantom végtag fájdalmát enyhíti a kiterjesztett valóság

A Chalmers University of Technology kutatói egy új módszert fejlesztettek ki a fantom végtag fájdalom (PLP) kezelésére, mely amputáció után gyakran jelentkezik. A módszer több technológia egyedülálló kombinációja, és már a kísérletsorozat kezdetén sikerrel teszteltek egy 48 éves beteget, aki súlyos fantom végtag fájdalommal szenvedett. Az esettanulmány a fájdalom drasztikus csökkenéséről számol be.

Az emberek, akik elveszítik a karjukat vagy a lábukat gyakran fantom-érzéseket tapasztalnak, mintha a hiányzó végtagok még mindig meglennének. Az esetek hetven százalékában fáj az amputált végtag, annak ellenére, hogy már nem létezik.

A fantom végtagfájdalom komoly krónikus és romló tünet lehet, amely jelentősen csökkenti a a páciens életminőségét. A fantom végtag fájdalom pontos oka és az egyéb fantom érzések mechanizmusa még nem ismert.

A fantom végtag fájdalmat jelenleg több különböző módszerrel kezelik. Ilyen például a tükör-terápia, a különböző gyógyszerek, az akupunktúra és a hipnózis. Sok esetben azonban semmi sem segít.

Ez volt a helyzet annak a betegnek az esetében is, akit a Chalmers kutatói kiválasztottak az új kezelési módszer kipróbálására.

A beteg 48 évvel ezelőtt vesztette el a karját, s azóta szenvedett fantom fájdalommal változó mértékben: a közepestől egészen az elviselhetetlenig. Soha nem volt teljesen tünetmentes.

A beteg fájdalma drasztikusan csökkent az új kezelés hatására. Most van olyan időszak is, amikor teljesen mentes a fájdalomtól, és fel sem ébred a fájdalomra éjszaka, mint korábban.

Az új módszer a beteg kar-csonkja izomzatának elektromos jeleit vezeti el, és segítségükkel vezérli az úgynevezett „kiterjesztett valóság rendszert.” Az elektromos jeleket elektródák érzékelik a csonk bőrén. A jelek ezután számítógépes program kar-mozdulatokká „fordítja le”, transzformálja bonyolult algoritmusok felhasználásával. A beteg végül is láthatja magát a képernyőn egy virtuális karral kiegészülve, amely valós időben vezérelhető saját idegi parancsaival.

"Számos sajátossága lehet ennek a rendszernek, amelyek együtt képezhetik az okát annak, hogy a fájdalom csillapodik", mondja Max Ortiz kutató. "A motoros terület az agyban amely az amputált kart vezérelte ismét aktiválódhat, és a beteg megkapja a megfelelő vizuális visszajelzést, amely trükkösen elhiteti az aggyal, hogy a motoros parancsok végre lettek hajtva, így összeáll az a teljes rendszer, amelyben az amputált kar virtuálisan visszatér a helyére."

Az eddigi modern terápiákban, amelyek hagyományos tükröket használnak, a virtuális valóság alapja a szemközti karról vagy lábról érkező vizuális visszajelzés. Emiatt azokon az embereken, akik elvesztették mindkét karjukat vagy mindkét lábukat, ezekkel a módszerekkel nem lehetett segíteni.

"A módszer abban különbözik a korábbi kezeléstől, hogy a vezérlő jeleket a kar-csonkból olvassuk ki, így az érintett kar a felelős a vizuálisan érzékelt mozgás-látványért – és nem a másik, mint a tükrös megoldás esetében", mondja Max Ortiz.
(Természetesen az agyi vezérlés – fizikai mozgás – érzékszervi visszajelzés kör mesterséges bezárásának, mint új terápiás elemnek, és a fájdalom csökkenésének a kapcsolatát még további vizsgálatoknak kell feltárnia. Mindenesetre a szerzett tapasztalatok önmagukban is elegendőek ahhoz, hogy terápiás eljárás kidolgozásának alapját képezzék. – K.P.)

Három svéd kórház és több európai klinika is együttműködik a módszer nagyobb betegcsoportban való kipróbálásában.

A kutatócsoport kidolgozott egy olyan rendszert is, amely otthon használható.
Még ennél is sokat ígérőbbnek tűnik az a felvetés, hogy a módszer alapgondolatát fel lehet használni más, olyan betegcsoportok esetében is, melyekben szükség van arra, hogy rehabilitálják a mobilitást. Ilyen például a stroke betegek, vagy egyes gerincvelő sérüléses betegek csoportjában is.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

fantom fájdalom, virtuálisvalóság

Kapcsolódó anyagok

Fantom végtag fájdalmát enyhíti a kiterjesztett valóság

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Fantom végtag fájdalmát enyhíti a kiterjesztett valóság