TARTALOM

 VISSZA

 


Egyszerű, de rendkívül érzékeny a magnetométer


Egyszerű, de rendkívül érzékeny a magnetométer

| | |
 

A finnországi VTT Technical Research Centre olyan innovatív magnetométert fejlesztett ki, amely sok esetben helyettesítheti a hagyományos technológiai alkalmazásokat, mint például a képalkotó vizsgálatokban, az ásványkincsek feltárásában, vagy például a és molekuláris diagnosztikában. A gyártási költség 70 és 80 százalékkal alacsonyabb, mint a hagyományos technológiánál, és a készülék nem olyan érzékeny a külső mágneses térre, mint az elődei. A magnetométer kialakítása olyan, hogy megkönnyíti mérőrendszerekbe integrálását.
A magnetométer olyan szenzor, amely méri a mágneses mezőt vagy annak változtatásait. A kinetikus induktivitás magnetométer azt használja ki, hogy a szupravezetők elektromos sajátosságai függenek a mágneses tértől. Ez lehetővé tette a tudósoknak, hogy létrehozzanak egy olyan innovatív érzékelő elemet, amely lényegesen egyszerűbb, mint a hagyományos SQUID érzékelők. Az új magnetométer egyetlen megmunkált vékony filmen alapul. Egy egyfázisú eljárásban lehet előállítani, eltérően az SQUID érzékelőktől, amelyek réteges szerkezetűek, és a többfázisú gyártási folyamatot igényelnek.
Rendkívül előnyös, hogy az új technika elődeinél kevésbé érzékeny a külső zavaró tényezőkre, mint például a Föld mágneses tere, vagy a közeli elektromos rendszerek. Ez a tulajdonság hasznos lesz az olyan új orvosi képalkotó eljárásoknál, mint például az ultra-alacsony mágneses téren alapuló mágneses rezonancia képalkotásnál, ahol a mérési térerő hasonló nagyságrendben van, mint a Föld mágneses térereje.
Nagy érzékenységű magnetométerekre máshol is szükség van az orvostudományban, például az elektromos idegimpulzusok által okozott apró mágneses térelváltozások kimutatásakor. Ez a technika az úgynevezett Magnetoenkefalográfia (MEG), és arra lehet felhasználni, hogy kimutassa a kóros aktivitást az epilepsziás betegekben, hogy diagnosztizálnja az autista pácienseket, vagy, hogy feltérképezze az agyi aktivitást általában.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

magnetométer MRI szupravezető

Kapcsolódó anyagok

Egyszerű, de rendkívül érzékeny a magnetométer

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Egyszerű, de rendkívül érzékeny a magnetométer