TARTALOM

 VISSZA

 


Új mammográfia eljárás, csökkentett sugárzási dózis


Új mammográfia eljárás, csökkentett sugárzási dózis

| | |
 

Egy új mammográfia eljárás akár 30%-al csökkentheti a sugárzási dózist.
Az első mammográfiás rendszert, amely a képminőség romlása nélkül csökkenti a vizsgált betegeket érő sugárzási dózist akár 30 százalékkal, a Siemens Healthcare fejlesztette ki. A Mammomat Inspiration Prime Edition ezt oly módon éri el, hogy új algoritmust használ a progresszív képrekonstrukció során. Ez az új algoritmus azonosítja a szóródást okozó okozó struktúrákat és kiszámítja a korrigált képet, lehetővé téve az elsődleges sugárzás teljes felhasználását, így az orvosok kiváló minőségű képet nyerhetnek kisebb dózissal.

A digitális röntgen képalkotó vizsgálatnál sugárzás halad át a vizsgált mellen egy detektorhoz. Az elsődleges sugárzás hordozza az információt, amely a röntgen kép elkészítéséhez szükséges, míg a szórt sugárzást speciális rácsok nyelik el, melyek a vizsgált testrész és a detektor között helyezkednek el. Sajnos, ezek a szórt sugárzás elnyelő rácsok elnyelik a primer fontosságú elsődleges sugárzás egy részét is, arra kényszerítve az orvosokat, hogy nagyobb dózist használjanak, így érve el a kép kívánt minőségét. Mivel az esetleges megbetegedés idejekorán való megállapításához rendszeresen ismétlődő mammográfiás szűrésre van szükség, a vizsgálati dózis minimalizálása rendkívül fontos.

A új kép-rekonstrukciós módszer szükségtelenné teszi a hagyományos szórás-elnyelő rácsok használatát. A Prime (Progressive Reconstruction, Intelligently Minimizing Exposure) algoritmus meghatározza a szóródást okozó struktúrákat, majd újraszámítja, korrigálja a képet. Az elsődleges sugárzás hordozta információ, amelyre a radiológusok támaszkodnak, természetesen érintetlen marad. Ezért a rács már nem szükséges, és alacsonyabb dózisok elegendőek ahhoz, hogy kiváló minőségű képeket nyerjünk. A rács-mentes képalkotó technológia akár 30 százalékkal is csökkentheti a vizsgált betegek alkalmankénti sugárterhelését.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/Kulcsszavak

képalkotás, szoftver, diagnosztika

Kapcsolódó anyagok

Balkamra-hypertrophia

A dementia korai felismerése a családorvosi gyakorlatban

Online kiegészítő ábra a Strukturált koponya-MR-leletezés neonatalis hypoxiásischaemiás encephalopathiában - a fejlesztés speciális kérdései és első tapasztalatok című közleményhez

A CONADPER-HU program eredményei: vérnyomáscsökkentés, célvérnyomás-elérés, a célvérnyomást befolyásoló tényezők, a gyógyszeres kezelés jellemzői

Strukturált koponya-MR-leletezés neonatalis hypoxiásischaemiás encephalopathiában - a fejlesztés speciális kérdései és első tapasztalatok

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Új mammográfia eljárás, csökkentett sugárzási dózis