TARTALOM

 VISSZA

 


Egészségügyi Adatok Deklarációja


Kolin Péter
| | |
 

Ebben az évben hozták létre a „Health Data Rights” nevű honlapot, abból a célból, hogy segítsen az embereknek az Egészségügyi Adatok Deklarációjának érvényre juttatásához, amely – egyebek között - kimondja: „Egy olyan korban, melyben a technika lehetővé teszi a személyes egészséggel kapcsolatos információk egyre könnyebb tárolását, felülírását, hozzáférését és cseréjét, a következő jogok magától értetődőek és elidegeníthetetlenek:
- az embereknek joguk van saját egészségügyi adataikhoz hozzáférni;
- joguk van megismerni az egészségügyi adatok egyes elemeinek forrását;
- joguk van birtokba venni az egyéni egészségügyi adatok teljes másolatát, késedelem nélkül, minimális vagy semmilyen költséggel, és ha az adatok léteznek kiszámítható formában, akkor hozzáférhetővé kell tenni őket ebben a formában;
- joguk van úgy – olyan mértékben és formában - megosztani másokkal egészségügyi adataikat, ahogy jónak tartják.”

www.HealthDataRights.org


Kulcsszavak

jog, adat, honlap

Kapcsolódó anyagok

Nagyszámú laboratóriumi vérvizsgálati eredmény exploratív jellegű vizsgálata rangkorrelációval

A betegadatok komplex kezelése az egészségügyi ellátás során a legnagyobb érték

Migrén a paragrafusokon keresztül

Ápolásról másként, avagy miről is beszélünk?

Meghaláshoz nyújtott orvosi segítség vagy orvosi közreműködéssel elkövetett öngyilkosság?

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


<b>Egészségügyi Adatok Deklarációja</b>