hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


E-Fizioterápia otthon


E-Fizioterápia otthon

| | |
 

Bár a síelő ügyesen siklik a hóval borított tájon, mégis megbotolhat egy jeges szakaszon, elveszítheti az egyensúlyát, és a jól megérdemelt téli szünet egy kórházi ágyon érhet véget. A baleseteket vagy a műtéteket gyakran követi hosszú ideig tartó rehabilitációs kezelés. A jövőben egy új technológia lehetővé teszi, hogy a betegek a fizioterápiás gyakorlatokat otthon végezzék, miközben bizonyosak lehetnek abban, hogy a mozgásokat helyesen végzik. A műtét után a gyógytorna segít helyreállítani a mozgásképességet. Ez jelentős türelmet és kitartást követel a beteg részéről. Sokan az ilyen típusú sérülések elszenvedői közül úgy vélik, hogy könnyebb volna otthon csinálni a gyakorlatokat és nem hosszú heteken keresztül a rehabilitációs klinikán. Az is fontos, hogy a betegek a hosszabb kórházi tartózkodást követően otthon is tovább gyakoroljanak.

Egy új technológia úgy lett kialakítva, hogy lehetővé teszi jövőbeli betegek számára, hogy a fizioterápiás gyakorlatokat otthon hajtsák végre, vagy szinte bármely alkalmas helyen – így például munkahelyükön, a szünetekben. A szakemberek ezt a módszert telerehabilitációnak nevezik. A technológiát a berlini Fraunhofer Intézet kutatói dolgozták ki. A rendszer részei: egy gyakorlatszerkesztő, egy fizioterápiás box és egy mobil érzékelő egység, amely okostelefonhoz csatlakozik. A terapeuta a gyakorlatszerkesztő egység segítségével kidolgoz egy testreszabott programot az adott beteg számára, hétről hétre növelve az intenzitást. A beteg aztán otthonában futtatja a programot a fizioterápiás boxon, amely egyfajta televízióra köthető mini-PC. A kis számítógép internet kapcsolattal rendelkezik, továbbá egy kamerával és egy mikrofonnal. Az elvégzendő gyakorlatok a tv-képernyőn jelennek meg, és a beteg utánozza a látottakat. A fizioterápiás box elemzi a kamera által rögzített adatokat. Ezt megelőzően egy szoftver feltérképezi az egyes betegek testi jellemzőit 3D-ben, és transzformálja őket egy biomechanikai számítógépes modellbe. A program ehhez képest interpretálja a gyakorlatok végzése során összegyűjtött adatokat, majd az eredményt elküldi interneten keresztül a rehabilitációs központnak, ahol a terapeuta látja, hogy a beteg hogyan halad, és képes a szükségletnek megfelelően változtatni a rehabilitációs program aktuális szakaszán.

A fizioterápiás gyakorlatok elvégzésével kapcsolatos adatokon túl a terapeuták ismerniük kell a pácienseik alapvető életjeleit is – így a pulzusukat, oxigén szaturációjukat, és bizonyos esetekben elektrokardiogramjukat. Ez lehetővé teszi, hogy ne csak azt értékelhessék, hogy a beteg jól végzi e a gyakorlatokat, hanem azt is, hogy milyen állapotban van. Ez különösen fontos, ha a páciensnek szív-és érrendszeri betegsége van. "Ennek fényében, kifejlesztettünk egy mobil egységet is," mondta Dr. Michael John, a projekt vezetője. "Érzékelőket helyeztünk el egy mellkasi övön, mérjük a pulzust, a vérnyomást és az adatokat egy okostelefonra küldjük.” A terapeuta megállapít egy küszöbértéket az egyes gyakorlatokhoz, és betáplálja azt a mini-PC-be. Így ha a beteg pulzusa eléri a meghatározott szintet, figyelmeztető jelzés kerül kibocsátásra.
Egyrészt, a mobil egység arra szolgál, hogy kiegészítse a fizioterápiás boxot, de az is lehetővé válik, hogy otthonán kívül is segítse a beteget. "Dolgozunk azon, hogyan még sokoldalúbb legyen a mobil egység, hogy és képes legyen elemezni a beteg mozgásának minőségét is. Ehhez mozgáskövető szenzorokat használunk, amelyek elemzik a végtagok mozgását egymáshoz képest, és a test abszolút pozícióját", magyarázza John.
Az új rendszer tesztelése még zajlik ez év februárjában is, és minden valószínűség szerint nyáron kerülhet szélesebb körben alkalmazásra.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

fizioterápia, rehabilitáció, okostelefon

Kapcsolódó anyagok

Tápláltsági állapot, sarcopenia felismerése és a prehabilitáció jelentősége daganatos betegek sebészeti kezelése kapcsán

„Büntetésterápia” - Kényszergyógykezelés alatt álló betegek pszichorehabilitációs lehetőségei Magyarországon

A Nappali Kórház története a Debreceni Pszichiátriai Klinikán

Az agydaganat műtéti kezelését követő rehabilitáció lehetősége, eredményei

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


E-Fizioterápia otthon