TARTALOM

 VISSZA

 


Digitális egészségügyi eszközök időseknek


Digitális egészségügyi eszközök időseknek

| | |
 

Accel diagnosztika
Az Accel diagnosztika egy olyan teszt egyes egészségügyi problémák szűrésére, amelyek csökkentheti a kórházi újrafelvételt. Annak megállapítására, hogy az egészségügyi problémák jelentkezne-e újólag az elbocsájtás után, a felhasználókat arra kérik, hogy helyezzenek vér- vagy vizeletcseppet egy hitelkártya méretű tesztcsíkra, majd szkenneljék a csíkot mobiltelefonjuk kamerájával, amely a célra kifejlesztett alkalmazással van összekötve. Míg a laboratóriumi vizsgálatokra a felhasználóknak általában be kell menniük egy egészségügyi létesítménybe, majd várni két-három napig, az Accel készüléke az eredményeket azonnal megküldi az orvosnak.
Az Accel Diagnosztika a szolgáltatást előbb kórházak számára kívánja nyújtani, 30 napos távvizsgálat után kórházi ellenőrzéssel, majd később hozzáférhetővé/megvásárolhatóvá teszi bármely felhasználó számára.
BiiSafe
A BiiSafe egy kis kör alakú eszközt fejlesztett ki, amely nyomógombjára a felhasználó rákattintva bármikor értesítést küldhet tartózkodási helyéről a barátoknak, vagy a családnak. A készülék iOS és Android platformon egyaránt működik, és az akkumulátora több hónapig eltart. A felhasználók arra is használhatják a készüléket, hogy pontosan meghatározzák tartózkodási helyüket önmaguk számára. Jelenleg Finnországban teszteli a készüléket egy kórház, a jeladót egyfajta sürgősségi gombként használva, ha a beteg eltűnik, eltéved. Bár az okostelefonok kínálnak hasonló alkalmazásokat, a Biisafe vezérigazgatója Jouni Suutarinen kiemelte, hogy néha nem olyan egyszerű hozzáférni ezekhez, főleg, ha a felhasználónak gyorsan szüksége van valamire.
Healthspek
Healthspek a beteg adatait használja fel. Az a cél, hogy felhasználó valamennyi adata, így az alapellátó orvosnál levő, a kórházi, és a "komódfiókban-őrzött" egy helyre kerüljön, s így a felhasználó, ha ellátogat egy szakemberhez vagy egészségügyi létesítménybe például nyaralása során, képes legyen hozzáférni.
Lift Labs
A Lift Labs célja, hogy a Parkinson és az Esszenciális tremor (ET) betegek kevesebb poblémával ehessenek, olyan speciális evőeszközökkel, amelyek megszüntetik (kompenzálják) a kézremegést az étkezési tevékenység közben. A Lift Labs a közelmúltban közzétett egy tanulmányt amelyet 2013-ban készítettek, s amely kimutatta, hogy, hogy ha a Tremor technológia be van kapcsolva, a remegés amplitúdója átlagosan 76 százalékot csökkent evéskor. Bár a technológia nem működik, ha a remegés túl extrém, vagy ha az egész kar remeg, a cég most egy olyan terméket fejleszt, amely megfelelhet ennek a csoportnak is. További vizsgálatot tervez a Lift Lab, hogy kiderítse, ez a technológia lehetővé teszi-e, hogy az idősebb betegek tovább maradjanak az otthonukban és függetlenek maradhassanak hosszabb ideig.
Pixie Scientific
Az érzékelő fejlesztő Pixie Scientific azoknak akar segíteni, akik krónikus húgyúti betegségben (UTI - Chronic urinary tract infections) szenvednek, oly módon, hogy figyelemmel kísérik a tüneteket. A feladatot a Pixie Mini készülék látja el, amely egy három részből álló rendszer: egy okostelefon-alkalmazás, egy felhő-alapú technológia és a egy szenzorral ellátott felnőtt-pelenka. A gondozóknak csupán le kell olvasniuk az érzékelő panel összesített jelentését, hogy megállapítsák a fennálló UTI kockázati szintet.
Sway Medical
Sway Medical kifejlesztett egy költséghatékony elesési kockázat-értékelőt. Az egyensúly szűrővizsgálat eszköze okostelefon alkalmazásként szerezhető be, és klinikailag validált. A vizsgálat térítésköteles, így a betegek fizetni kell mintegy 32 $-t tesztenként. A terméket elsőként 17000 gyógytornász és 250.000 orvos számára kívánják forgalmazni, hogy a vizsgálhassák betegeik elesési kockázatát. A vizsgálat során a betegnek a mellkasához kell szorítania a telefont, és különböző pozíciókban kell állnia. A készülék gyorsulásmérője és az alkalmazás segítségével így mérhetővé válik a felhasználó egyensúlykontrolja.

(A vázlatosan bemutatott eszközöket később részletesebben is be fogjuk mutatni. – A szerk.)


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http:/mobilhealthnews.eu/


Kulcsszavak

okostelefon, alkalmazások, idősek

Kapcsolódó anyagok

Hypertonia és pitvarfibrilláció - III. rész

Telemedicinális eszközök (okostelefon, tablet) felhasználási módszerei otthoni vérnyomásmérés során

A telemedicina szerepe az orvos-beteg együttműködés optimális megoldása érdekében hypertoniabetegségben

Egy rendszeres testmozgást biztosító geriátriai mozgásprogram szerepe a sikeres öregedésben

Izolált szisztolés hypertonia III. - Terápia idős és nagyon idős korban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Digitális egészségügyi eszközök időseknek