TARTALOM

 VISSZA

 


Beat2Phone – egy új egészségügyi alkalmazás Finnországból| | |
 

A VTT Műszaki Kutatási Központ (Finnország) kutatói kifejlesztettek egy olyan okostelefon alkalmazást, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy saját otthonukban elektrokardiogrammot (EKG) készítsenek. A zsebrevágható méretű eszköz a felhasználó mobiltelefonjával kommunikál. A szívverés rendellenességeit láthatóvá teszi az alkalmazás, ezáltal segít megelőzni a kialakuló szívbetegségeket vagy a stressz által okozott problémákat.

A készülék lehetővé teszi a szívbetegségben szenvedő betegek számára az EKG rögzítésének megkezdését, mihelyst a tünetek megjelennek, az eredményeket pedig el lehet küldeni az orvosnak e-mailben vagy az interneten. A készüléket az otthoni ápolásban is fel lehet használni.

A finn intézet célja az, hogy a kísérleti fázis befejeztével a készülék egy éven belül szélesebb körű felhasználásra kerülhessen.

Kardiológusok a szív-rendellenességek folyamatos ellenőrzésére úgynevezett Holter készülékeket használnak. Sok esetben a betegnél nem jelentkeznek a tünetek a vizsgálat időtartama során, és így a panaszok okát nem lehet megállapítani. A finn találmány segít megoldani ezt a problémát, ezen túl a szívfrekvencia variabilitását is képes mérni.

A felhasználhatósági tartományt növeli, hogy a készüléket alkalmazni lehet a munkával kapcsolatos stressz miatti kiégés tüneteinek felismerésére.
További fejlesztés eredményeképpen az eszköz monitorozhatja majd az alvási mintázatokat az alvási apnoe-ban szenvedő betegek esetében.
Az új Beat2Phone alkalmazás mérései magától értetődően nemcsak gyógyászati szempontból kiértékelhetőek, hanem a fizikai állóképességgel kapcsolatban is használható adatokat nyújtanak.

A készülék potenciális felhasználóinak száma folyamatosan növekszik, a népesség öregedése következtében. A világ népességének körülbelül öt százaléka szenved ritmuszavarban vagy rendellenes szívverésben. A rendellenes szívverés előfordulásának gyakorisága az életkorral nő, a hatvan év felettieknek már körülbelül 12 százalékánál tapasztalható.

Az állóképességi sportokban aktív emberek száma is folyamatosan növekedik. Úgy becsülik, hogy a nyugati világban a lakosság körülbelül egy százaléka űz valamilyen állóképességi sportot.

A sportolóknak figyelemmel kell kísérniük a szív jelzéseit, ha a a csúcsterhelés közelében folytatják a tréninget, annak érdekében, hogy a túledzést elkerülhessék. A túledzés egyes következményeit, mint például a heves szívdobogásérzést, vagy a szabálytalan szívverést meg lehet előzni a Beat2Phone segítségével.
Az eszközt gyorsulásmérővel is ellátták.

A jeleket a felhasználó okostelefonjára küldi Bluetooth-on keresztül. A gyorsulásmérő jeleit lépésszámlálásra is fel lehet használni.

Beat2Phone az első olyan készülék és szoftver, amelyet Android platformon EKG adatok átfogó elemzésére és tárolására fejlesztettek ki.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/Kulcsszavak

EKG, ritmuszavar, okostelefon

Kapcsolódó anyagok

Hypertonia és pitvarfibrilláció - III. rész

Telemedicinális eszközök (okostelefon, tablet) felhasználási módszerei otthoni vérnyomásmérés során

A telemedicina szerepe az orvos-beteg együttműködés optimális megoldása érdekében hypertoniabetegségben

Okostelefonos alkalmazás segíthet a Parkinson-kóros betegek mozgásképességének megtartásában

Az okostelefonhoz kötődő kézügyesség megváltoztatja agyunk

Hozzászólások:

1.,   Votisky Péter mondta   2013. Július 30., Kedd 13:14:55
Az ötletet nagyon jónak, hasznosnak gondolom, a már egyéb területeken is meglevő és nagyjelentőségű telemedicina egyik - nem is nagyon komplikált - lehetőségének.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Beat2Phone – egy új egészségügyi alkalmazás Finnországból