TARTALOM

 VISSZA

 


Az UCLA Google Glass alkalmazást fejlesztett ki a diagnosztikai teszt csíkok leolvasására


Az UCLA Google Glass alkalmazást fejlesztett ki a diagnosztikai teszt csíkok leolvasására

| | |
 

Az UCLA (University of California, Los Angeles) Ozcan kutatócsoportja kifejlesztett egy olyan Google Glass alkalmazást, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy értelmezzék a diagnosztikai teszt csíkok állapotát egyes betegségek kimutatása esetén (például HIV, malária és prosztatarák).
Az alkalmazás használatakor - melyet a kutatók RDT (rapid diagnostic test) olvasónak neveznek - , a Google Glass viselők szemüvegükkel fotót készítenek az RDT csíkokról, melyeket előzőleg vér vagy egyéb test-folyadék mintába helyeztek, és amelyek színe megváltozik, hogy jelezze bizonyos körülmények meglétét. A felhasználók ezután mobil internet segítségével feltöltik a képet az UCLA által tervezett szerverre. A kép feltöltése, s a szerver protokolljai által végzett analízis után az alkalmazás biztosítja számukra a minták elemzését, és az eredményt megjeleníti a látómezőben. A kutatók szerint, a Google Glass segítségével végzett eljárás pontosabb és részletesebb jelentést eredményez, mintha a mintákat az emberi szem vizsgálná.
Az eljárást kezdeményező Aydogan Ozcan és csapata először egy okostelefonos változatot fejlesztett ki 2012 áprilisában. Ehhez a verzióhoz egy külön objektívet csatlakoztattak a képek elkészítéséhez.
Ozcan elmondta, hogy az Google Glass hangvezérelt, kézhasználatot nem igénylő felhasználói interfésze előnyös az okostelefonokhoz képest, mert a Google Glass kényelmes, hatékony és gyorsabban diagnosztizál, különösen zsúfolt klinikai körülmények között, ahol mindig számolni lehet újonnan felbukkanó és időigényes problémákkal.
Az RDT olvasó szervere képes egyszerre több eszközről érkező információt értékelni, és a felhasználók megtekinthetik az eredményeket egy internetes portálon is. Az internetes portál ezen felül arra is képes, hogy az RDT olvasók által feltöltött adatokat térgeometriailag ábrázolja, így az egyes betegségek illetve egészségi állapotok földrajzi elterjedése is láthatóvá válik.
Így, az ábrázolási funkciók közvetítésével, az RDT olvasó alkalmazás is fokozza a veszélyes betegségek és járványok ellenőrzésének lehetőségét.
A kutatók megvizsgálták az eljárás pontosságát és hatékonyságát egy otthoni HIV-teszt (melyet az OraSure Technologies tervezett), és egy prosztata-specifikus antigén teszt (melyet a JAJ International fejlesztett ki) alkalmazása során. Több, mint 400 kép vizsgálata során az RDT olvasó és a szerver az esetek 99,6 százalékában sikeresen olvasta le a képeket, és pontos vizsgálati eredményeket közölt. Amikor a kutatók próbát tettek 300 olyan képpel, amelyek foltosak voltak, vagy a "természetes-használat” következtében különböző módokon károsodtak, a pontosság 96,6 százalék volt.
Holomic néven egy cég alakult 2011-ben az Ozcan labor által feltalált technikák kereskedelmi forgalmazására. Ez a cég azt tervezi, hogy egy-két éven belül piacra dobja az RDT olvasó alkalmazást. (Ehhez előbb természetesen a Google Glass-nak is el kell terjednie a normál kereskedelmi forgalomban.)
Azt, hogy az Ozcan labor korábban is milyen eredményesen alkalmazta a mobil telefonok által nyújtott új lehetőségeket az egészségügyben jól mutatja, hogy 2012 decemberében kifejlesztettek egy eszközt, amely az iPhone kameráját használja élelmiszer minták elemzésére. Az analízis célja élelmiszer-allergének kimutatása. A készülék körülbelül 20 perc alatt kap vissza a központi szerverről eredményeket arról, hogy élelmiszer-allergének vannak-e a mintában, és ha igen, mennyi. A készülék alkalmas volt mogyoró, mandula, tojás, és glutén előfordulásának megállapítására.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http:/mobilhealthnews.eu/


Kapcsolódó anyagok

Folyékony biopszia a klinikai onkológiában – a precíziós orvoslás vonalvezetője

A mesterséges intelligencia szerepe a precíziós medicinában

p53 – A szuppresszor

Az áttétes colorectalis rák molekuláris altípusai és a terápiás döntések fejlődése

Metaanalízisek felhasználása az emlőrákok kialakulásának, kimenetelének és terápiás hatékonyságának előrejelzésébe

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Az UCLA Google Glass alkalmazást fejlesztett ki a diagnosztikai teszt csíkok leolvasására