TARTALOM

 VISSZA

 


Az SMS hasznos eszköz lehet a malária elleni harcban


Az SMS hasznos eszköz lehet a malária elleni harcban

| | |
 

A malária minden évben megöl több mint 600.000 embert, akik közül több mint háromszázezer gyermek. A múlt hónapban a PLOS ONE folyóiratban közzétett tanulmányban a Harvard Egyetem kutatói megállapították, hogy az egyszerű szöveges üzenet emlékeztetők, melyek a malária gyógyszerek beszedésére figyelmeztetik a pácienseket segíthetnek a betegség elleni harcban, azáltal, hogy növelik azon betegek számarányát, akik teljes mértékben végigcsinálják az elrendelt gyógyszeres kezelést.
Az egyik fő kihívás a malária-ellenes küzdelemben, hogy a kórokozóban rezisztencia alakult ki sok olyan gyógyszerrel szemben, amelyek korábban hatékonyan működtek - mondja Julia Raifman, a Harvard School of Public Health PHD jelöltje, aki a tanulmány társszerzője. Csak egyféle típusú szer, az artemizinin-alapú kombinált terápia (ACT) maradt hatékony, és elérhető. "Ha a beteg nem fejezi be a teljes gyógyszeres kezelést, a kórokozóban rezisztencia alakulhat ki a kezelésre. És a fertőző betegségek esetében, amilyen például a malária, a gyógyszer-rezisztens kórokozók átterjedhetnek más személyekre” mondja Raifman. "Tanulmányok azt mutatják, hogy még az Egyesült Államokban is körülbelül az emberek fele nem tartja be a gyógyszer szedésével kapcsolatos utasításokat - hiszen könnyű elfelejteni, vagy azt gondolni, hogy fölösleges tovább szedni a gyógyszert, mert már jobban érzi magát. Már kezdjük látni artemizininnel szembeni rezisztencia kialakulásának kezdeteit Délkelet-Ázsiában. Ez katasztrofális lenne, ha ez széles körben elterjedne és így nem volna semmilyen hatékony kezelés a malária ellen, " tette hozzá.
A kutatók, együttműködve IPA ( Innovations for Poverty Action) ghánai kutatóival, felhívták a figyelmet SMS emlékeztetőkkel kapcsolatban végzett korábbi kutatásokra, melyekben az emberek SMS emlékeztetőket kaptak olyan helyzetekben, amikor nem, vagy nem teljes mértékben vitték keresztül eredeti szándékukat, mint például, hogy rendszeresen pénzt takarítsanak meg, visszafizessék megfelelő időben és ütemezésben a hiteleket, vagy éppenséggel határidőre kitöltsék a megfelelő főiskolai pénzügyi támogatási formanyomtatványokat. A labor munkatársai Ghánában több mint 1100 embert vont be a kísérletbe. A kísérleti személyeket gyógyszertárakon és egészségügyi intézményeken kívül toborozták, akiket aztán mobiltelefonjuk segítségével vontak be egy automatizált rendszerbe. A rendszer véletlenszerűen kiválasztotta a bevont személyek felét, s ezek a személyek szöveges üzenetben kaptak emlékeztetőket, hogy vegyék be a gyógyszert, mégpedig 12 óránként, ami a gyógyszer szedési ciklusának felel meg. A helyi személyzet nyomon követte a résztvevőket: néhány nappal később otthonukban felkereste őket megtudni, hogy hány tablettát vettek be. A tanulmány szerzői Raifman, Heather Lanthorn, Slawa Rokicki, és Günther Fink azt találták, hogy azok, akik SMS-eket kapnak, szignifikánsan nagyobb eséllyel fejezik be a teljes gyógyszeres kezelést.
A tanulmány szerzői azt is vizsgálták, hogy a rövid vagy a hosszabb, informatív üzenetet hatékonyabb-e, és meglepetést okozva azt állapították meg, hogy a rövidebb üzenetek jelentős hatással voltak, de a hosszabbak nem. "SMS emlékeztetők akkor jók, ha mindössze egy " lökést" adnak mondta Aaron Dibner-Dunlap, az IPA kutatója, aki a szöveges üzenet emlékeztetőket tanulmányozta. "Az SMS-ek segíthetnek az embereknek véghez vinni valamit, amit eredetileg elhatároztak, de az emberi természet trükkös, és a tudomány még oly fiatal. Optimisták vagyunk, mert a mobil telefon és az sms-ezés annyira elterjedt és olyan olcsó egy olyan rendszert kialakítani, mint a mi kísérleti rendszerünk, hogy hatalmas potenciális tárul fel, amely segíteti az embereket, igen alacsony áron."

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

malária sms gyógyszer rezisztencia

Kapcsolódó anyagok

Az SMS hasznos eszköz lehet a malária elleni harcban

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Az SMS hasznos eszköz lehet a malária elleni harcban