TARTALOM

 VISSZA

 


Az okostelefonhoz kötődő kézügyesség megváltoztatja agyunk


Az okostelefonhoz kötődő kézügyesség megváltoztatja agyunk

| | |
 

Minden testünk minden régiójának - a lábujjaktól, az állkapocsig és a nyelvig - saját feldolgozó területe van a szomatoszenzoros kéregben. Ezek a területek rugalmasak és változtathatóak. Egy hegedűs esetében például, az a terület, amely a hangszert kezelő ujjakat vezérli nagyobb, mint a többi emberé. Arko Ghosh a Zürichi Egyetemen Neuroinformatikai Intézetéből megvizsgálta, hogy az okostelefont használók speciális kézügyessége hatást gyakorol-e az agyra, és felfedezte, hogy az emberi agy plaszticitását lehetne kutatni az okostelefon használat alapján. "Az okostelefonok használata lehetőséget ad arra, hogy megértsük, a normális hétköznapi élet hogyan alakítja az agyat hétköznapi emberek esetében," magyarázza Ghosh.
A szenzomotoros kéregnek az ujj mozgását kiváltó aktivitást kezdte el vizsgálni. A kutatók EEG (EEG) segítségével mérték az agykérgi aktivitást 37 jobbkezes emberben, akik közül 26-nak volt érintőképernyős okostelefonja, 11 felhasználónak pedig régi mobiltelefonja volt. 62 elektródát helyezett el a vizsgálati alany fején, rögzítve a hüvelykujj, mutatóujj és a középső ujj mozgásaihoz kapcsolódó jeleket. Az eredmények azt mutatták, hogy az agykérgi reprezentáció az érintőképernyős okostelefon felhasználók és a hagyományos mobiltelefonok használói esetében különbözött.

Ghosh képes volt azt is bizonyítani, hogy az okostelefon használatának gyakorisága befolyásolja a kérgi aktivitást. Minél többször használta a vizsgált alany okostelefonját az előző tíz nap, annál nagyobb volt a jel az agyban. Azzal az agyi terület-aktivitással való összefüggés volt a legerősebb, amely a hüvelykujjat képviselte (A cikk szemlézője óhatatlanul a SMS írás ujjhasználatának bevett technikájára gondol. – K.P.).

"Első pillantásra úgy tűnik, a felfedezett jelenség ahhoz hasonlítható, ami a hegedűsök esetében tapasztalható," magyarázza Ghosh. Ugyanakkor a kutatók feltártak két különbséget is. Először is az, hogy milyen hosszan volt az okostelefon felhasználók tulajdonában és használatában a készülék, nem játszott szerepet. A hegedűsök esetében viszont az agy aktivitása függött attól az életkortól, amikor a hegedűs elkezdett hangszerén játszani. Másodszor, feltártak egy lineáris kapcsolatot az agyterület aktivitása és aközött, hogy mikor volt legutóbbi okostelefon használat, míg ehhez hasonlóra nem volt bizonyíték a hegedűsökön végzett korábbi vizsgálatokon.
"A digitális technológia, amit napi rendszerességgel használunk, formálja az agyunk - olyan mértékben, amely meglepett minket", mondta a neurológus.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/Kulcsszavak

agy, okostelefon

Kapcsolódó anyagok

Lelkierőt, kitartást ad és összekovácsol a szakmai megmérettetés

Az egészségpolitika első fél éve - Lépcsőzetesen emelkednek a bérek 2022-ig

Pitvarfibrilláló betegek katéterablatiós vagy antiarrhythmiás gyógyszeres kezelésének hatása a halálozásra, vérzésre, a stroke és hirtelen szívhalál gyakoriságára: CABANA randomizált vizsgálat P

Az ischaemiás szívbetegség, a diabetes mellitus és a krónikus vesebetegség előre jelző tényezői hypertoniás betegek körében a Magyar Hypertonia Regiszter 2011., 2013. és 2015. évi adatai alapján I. r

A magasvérnyomás-betegség és agyi funkció Hypertonia és demencia kapcsolata a szervezet öregedése során. Fiatalkori vérnyomás-emelkedés - időskori demencia

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Az okostelefonhoz kötődő kézügyesség megváltoztatja agyunk