TARTALOM

 VISSZA

 


Az információs technológia csökkenti a műtétek kockázatát


Az információs technológia csökkenti a műtétek kockázatát

| |
 


Kiemelte, hogy önmagában már az elektronikus dokumentumok használata is csökkenti a hibák mennyiségét, hiszen felhasználásukkal jelentős mértékben csökken az átírási pontatlanságok számát (melyek a valamely beteghez/kezeléshez fűződő különböző funkciójú iratok manuális kitöltésekor jönnek létre), ami kevesebb műtéti komplikációt jelent.

A modern informatikai megoldások a képadatok kiértékelésével is segíthetnek a sebészeknek beavatkozás előtt és alatt. Az alkalmazásukkal kidolgozott műtéti terv szolgálhat a számítógéppel támogatott navigációs rendszerek kontrolljának alapjául. Az IT-vezérelt navigációs rendszerek csökkentik a beavatkozásokhoz kapcsolódó szövődmények számát, és ez végső soron csökkenti a kórházi költségeket is."

Az IT javítja a mindennapi kórházi rutinok hatékonyságát is. „A költségek egyharmada a fekvőbeteg-ápoláshoz kapcsolódik. Az IT-alapú szervezéssel optimálissá lehet tenni a férőhelyek és más erőforrások kihasználását, s ennek eredményeként átlagosan több beavatkozást lehet elvégezni naponta” – mondta Matthias Meierhofer, a Verband der Hersteller von IT-Lösungen für das Gesundheitswesen vezetőségi tagja. (A VHitG Egyesület képviseli az egészségügyi ágazatban informatikai megoldásokat gyártó cégeket, melynek termékeit több mint 90%-ban német kórházak használják fel.) Néhány modern IT-megoldás már az egyedi beteg-út, illetve a hozzá kapcsolódó munkafolyamat szimulálására is alkalmas, így lehetséges modellezni a szervezeti intézkedések konkrét hatásait.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://www.ehealthnews.eu/events/2010-conhit-2010-improving-operating-conditions-with-it


Kapcsolódó anyagok

Fekete mágia, avagy a halott anya feltámasztása

„ Ilyen hely nincs még egy a világon” - Tárgyak élete az MTA Művészeti Gyűjteményében

Ha értjük a terápiát, könnyebb a lelki teher

Hatékony orvos-beteg kapcsolat a betegszervezetek közreműködésével

Az osztály, ahol beteg, orvos, szakdolgozó is figyelemre számíthat

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Az információs technológia csökkenti a műtétek kockázatát