TARTALOM

 VISSZA

 


Az információs technikához értő nyugdíjasok és az e-egészségügy


Az információs technikához értő nyugdíjasok és az e-egészségügy

| | |
 

Az Accenture (NYSE: ACN) felmérése szerint egyre nagyobb a kereslet az információs technikához értő nyugdíjasok között (az idősek 7 százaléka az USA-ban), akik egészségügyi szolgáltatásokat szeretnének igénybe venni otthonról, de a többség (66 százalék) aggódik, hogy a mai technológia még nem minden tekintetben elegendő erre.
"Ahogyan az idősek egyre inkább az online digitális megoldásokhoz fordulnak a banki ügyintézés, vásárlás, szórakozás és a kommunikáció területén, éppen úgy elvárják azt is, hogy néhány vonatkozásban az egészségügyi szolgáltatásokhoz is hozzáférhessenek az interneten," mondta Kaveh Safavi MD, az Accenture egészségügyi vállalkozás ügyvezető igazgatója. "Ez azzal a következménnyel jár, hogy meg kell vizsgálni, a digitális technológia milyen és mekkora szerepet játszhat abban, hogy az egészségügyi ellátás sokkal kényelmesebb legyen a betegek minden korosztálya számára, minden lehetséges találkozási ponton."
A felmérés azt is megmutatta, hogy azok az idősek, akiknél magas prioritású az információs technológia az értékrendjükben, nagyobb valószínűséggel proaktívan menedzselik az egészségüket. Például közülük 75 százalék aktívan követi és értékeli testsúlyát digitálisan, szemben a többiek 43 százalékával. Hasonlóképpen, 50%-uk aktívan nyomon követi a koleszterin szintjét, míg csupán 31 százaléka azoknak, akik nem információs technológia követők.
A felmérés eredményei azt mutatják, hogy a nyugdíjasok öt fő szempontból illetve területen érdekeltek digitális megoldások elérésében, hogy jobban tudják kezelni az egészségüket, mégpedig a következőkben:
• Öngondoskodás: Több, mint az idősek kétharmada előnyben részesíti az öngondoskodást lehetővé tevő technológiát, mások segítségével szemben.
• Viselhető eszközök: Az idősek több mint három ötöde szívesen visel, vagy legalábbis hajlandó viselni egészségügyi monitorozó eszközt, amely ellenőrzi például a szívritmust vagy a vérnyomást.
• Online közösségek: öt idős ember közül három nagy valószínűséggel fordul valamelyik online közösséghez, mint amilyen például a „Beteg Mint Én”, és megkérdezi a véleményüket az orvos ajánlásáról, mielőtt végrehajtaná azt.
• „Egészségügyi Navigátor”: Az idősek harmada szívesen működik együtt egy „beteg navigátorral” (magyarul talán: személyes egészségügyi tanácsadó) hogy segítsen menedzselni egészségügyi problémáit. (Az elmúlt évben az USA-ban, 384.000.000 $ beruházás történt beteg navigátor munkahelyek, ellátás navigáció létrehozására.)
• Egészségügyi-rekord menedzsment: az idősek negyede használja rendszeresen az elektronikus egészségügyi nyilvántartáshoz való online hozzáférést, például a laboratóriumi eredmények (57 százalék), vagy a terápiás előrejelzések megismerésére. Az előrejelzések szerint ez 42 százalékra fog növekedni öt év alatt, amint az átlagfogyasztói árfekvésű eszközök hozzáférhetővé válnak..
A Pew Research Center becslése szerint 2012-2013-ban a 65 és idősebb korosztály több mint a fele (59 százalékuk) volt aktív internetező. Az Accenture felmérése szerint a legtöbb idős (62 százalék) elsődlegesen egészségügyi információkat keresett. A legtöbb idős ember szeretne online egészségügyi ellátáshoz hozzáférni (mint például a virtuális orvos konzultációhoz 20 százalék), de kevesebb, mint az egészségügyi szolgáltatók egyharmada képes ezt nyújtani.
Egy másik Accenture kutatás megállapította, hogy az amerikai állami és önkormányzati tisztviselők több mint a fele (57 százalék) úgy gondolja, hogy az egyre idősödő népesség miatt fokozódó kihívást jelentő hosszú távú gondozásban egyre nagyobb szerepe lesz az információs technológiának.
Az Accenture által végzett fogyasztói kutatás 10 országban (Egyesült Államok, Ausztrália, Brazília, Kanada, Olaszország, Spanyolország, Norvégia, Japán, Szingapúr és az Egyesült Királyság) 10.730 felnőttre terjedt ki, beleértve az USA-ban 354 idős (65 év feletti) embert. A felmérést 2014 május- júniusában végezték.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/Kapcsolódó anyagok

Folyékony biopszia a klinikai onkológiában – a precíziós orvoslás vonalvezetője

A mesterséges intelligencia szerepe a precíziós medicinában

p53 – A szuppresszor

Az áttétes colorectalis rák molekuláris altípusai és a terápiás döntések fejlődése

Metaanalízisek felhasználása az emlőrákok kialakulásának, kimenetelének és terápiás hatékonyságának előrejelzésébe

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Az információs technikához értő nyugdíjasok és az e-egészségügy