hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Az I2 Home Projekt segít az időseknek és a fogyatékossággal élőknek


Az I2 Home Projekt segít az időseknek és a fogyatékossággal élőknek

| | |
 

Az Európai Bizottság ezév január 6-án nyilvánosságra hozta egy fontos kutatási projektnek első eredményeit, mely idős emberek és fogyatékossággal élők otthoni hétköznapjainak megkönnyítésére számítástechnikai alkalmazásokat alakított ki.

Cseh, spanyol, német, lengyel és svéd kutatók egy, az Európai Bizottság által adott 2,7 millió eurós támogatás segítségével kifejlesztettek egy olyan eljárást, melynek segítségével az idősek és a fogyatékossággal élők számára mobil telefonjuk vagy más – akár televíziós - távirányító eszközök közvetítésével lehetővé válik a lakásuk különböző elektromos berendezéseinek könnyű kezelése.

Az Európai Bizottság célkitűzései között 2010 közepe óta szereplő alapvető feladatok egyike a látáskárosult vagy a mentális problémákkal élő emberek, valamint az idősek számára emberi méltóságot és relatív függetlenséget biztosító új technológiák alkalmazásának kidolgozása.

Az I2Home program, melyet az Európai Bizottság finanszírozott, egy könnyen kezelhető, személyre szabott, sokfelhasználhatóságú távirányító felületet hozott létre. A távvezérlésű technológiákat a látássérültek, a kognitív problémákkal küzdők és az idősek igényeihez igazító interface az aktuálisan érvényben lévő, továbbá a már bevezetés alatt álló standardokhoz igazodik.

Az interface egy mobil telefonban, egy laptopban, egy televíziós távvezérlőben, vagy más berendezésekben is elhelyezhető, és lehetőséget ad a fűtő- és klíma-berendezések könnyű üzemeltetéséhez, és a legtöbb – természetesen az elektromos árammal működő, saját vezérlőegységgel ellátott - háztartási berendezés alkalmazásához. A csökkent látóképességűek esetében a vezérlést vizuális-manuális processzus helyett hangvezéslésen alapuló interface segíti.
A kifejlesztett eljárások természetesen a specifikus célcsoporton is túl alkalmazhatóak az intelligens környezet, és a lakás-automatizáció témakörében


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://europa.eu


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Az I2 Home Projekt segít az időseknek és a fogyatékossággal élőknek