TARTALOM

 VISSZA

 


Az e-forradalom meggyógyítja a beteg egészségügyi rendszert?


Az e-forradalom meggyógyítja a beteg egészségügyi rendszert?

| |
 


2013-tól – Lengyelországban – minden beteg e-egészségbiztosítási kártyát kap, amely információkat tartalmaz az illető egészségi állapotáról, orvosi diagnosztikai adatok is kiolvashatóak belőle, és hordozza a kártya tulajdonosa számára felírt recepteket is.

Ilyen és ehhez hasonló intézkedéseket tervez a lengyel kormány annak érdekében, hogy radikálisan megreformálja a nemzeti egészségügyet, kialakítva egy olyan elektronikus rendszert, amely könnyen hozzáférhetővé teszi az egészségügyi ellátást a lakosság számára. Az intelligens egészségbiztosítási kártya természetesen az egészségügyi intézmények személyzete számára is gyorsabbá teszi az ellátást, és növeli a hibák elkerülhetőségének valószínűségét.

A gyógyszerészek probléma nélkül képesek lesznek dekódolni az intelligens kártyán levő recepteket. (Jelenleg sok gyógyszerész panaszolja, hogy az orvosok kézírása gyakorta kibetűzhetetlen.)

A korszerű informatika alkalmazása mintegy 4 milliárd zlotyt (1 milliárd eurót) képes megtakarítani pusztán azzal, hogy lehetetlenné teszi a személyazonossággal való visszaélést.
Ehhez képest a reform által megvalósított új lengyel egészségügyi rendszer költsége mindössze 800 millió zloty (kb. 197 millió euró), melynek 85%-át az Európai Unió fogja finanszírozni.

Rá is fér a fejlesztés a Lengyel egészségügyre, amely az egyik legrosszabb az EU-ban, amint azt az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index jelentése mutatja. Huszonhatodik helyével olyan országok is megelőzik, mint például Macedónia.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://www.thenews.pl/business/artykul124124_e-revolution-expected-in-health-care-.html


Kapcsolódó anyagok

Fekete mágia, avagy a halott anya feltámasztása

„ Ilyen hely nincs még egy a világon” - Tárgyak élete az MTA Művészeti Gyűjteményében

Ha értjük a terápiát, könnyebb a lelki teher

Hatékony orvos-beteg kapcsolat a betegszervezetek közreműködésével

Az osztály, ahol beteg, orvos, szakdolgozó is figyelemre számíthat

Hozzászólások:

1.,   WELTNER János mondta   2010. Március 28., Vasárnap 11:59:47
Az elektronikus kártya főként a kártya-üzlet résztvevőit gyógyítja, az adatok felesleges párhuzamos többszörözését eredményezi. Elavult, helyébe már rég az intranet/internet alapú adathozzáférés lépett.
Ezt szolgálják / szolgálnák a hazánkban is kidolgozott szabványok és közös nyelv. A kártya ugyanis általában akkor nincs a betegnél, amikor szüksége lenne rá. Viszont személyes azonosítói alapján bármely orvosi munkahelyről (akár mentőautóból, okostelefonról stb.) az orvosa szükség esetén hozzáférhet a - kis túlzással - a világ pármely egészségügyi intézetének számítógépén tárolt, e célra hozzáférhetővé tett (teendő) fontos adataihoz. És ez nem a vércsoport vagy a két hónappal ezelőtti vérkép, de beletartoznak például a képalkotó eljárások képei, EKG görbéi stb. akár százszámra.
Ekkora adatmennyiség megkétszerezése a beteg kártyáján teljesen felesleges, többségében soha ki nem használt, de gyakran elvesztett adattárolói kapacitást jelenteni.
Üdvözlettel Weltner János dr

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Az e-forradalom meggyógyítja a beteg egészségügyi rendszert?