hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Az ágyad figyel téged!


Az ágyad figyel téged!

| |
 

Krónikus betegségek esetén gyakorta szükséges a beteg releváns fiziológiai paramétereinek szoros megfigyelése. Szív-és érrendszeri betegségben ilyen paraméterek például az EKG, a testsúly, vérnyomás, illetve szívfrekvencia. Az ellenőrzés egyre inkább digitális formában történik: Európában - főként távmonitorozásra – sok helyen használnak elektronikus vérnyomásmérő mandzsettát, vagy digitális fürdőszoba mérleget használnak.

Ám a jelenleg használt eszközök és az ezekkel mért adatok mennyisége és minősége korántsem optimális (ebben szerepet játszik az is, hogy a betegek nem mindig továbbítják kellő rendszerességgel az adatokat a kezelőorvosnak). "Az EU által finanszírozott MyHeart projekttel szeretnénk elérni, hogy olyan új érzékelő technológia álljon rendelkezésre, amely kiegészítheti vagy akár lecserélheti a meglévő megfigyelő rendszereket annak érdekében, hogy növekedjék a krónikus szívbetegek ellátásának színvonala.” mondta Christian Zugck a németországi Universität Heidelberg Belgyógyászati Tanszékéről.

A most folyó klinikai vizsgálatban, amely 200, pangásos szívelégtelenségben szenvedő beteget érint Európa hat tudományos orvosi központjában olyan intelligens, elektronikus textíliákat próbálnak ki, amelyeket a MyHeart projekt első néhány évében dolgoztak ki. Az intelligens érzékelő ágynemű a nyomás- és mozgásváltozásokat érzékelve képes elemezni a betegek alvás közbeni légzési mintáit.

Az intelligens ágyneműn kívül a betegek egy intelligens textilmellényt is használnak, amelynek beépített elektródái alkalmasak EKG-felvétel készítésére. A mellényt elegendő reggelente 15 percre felvenni; az ezalatt rögzített EKG-adatok segítségével kiszámítható a szívfrekvencia-variabilitás, ami igen fontos a szívelégtelenségben szenvedő betegek ellenőrzése során, ugyanis néhány esetben jóval korábban segíthet felismerni a kritikus epizód közeledtét, mint a hagyományos paraméterek – pl. a testsúly - változásai. Zugck szerint az új eszközök használatával elérhető céllá válik a kórházi kezelések csökkentése. "

Az új eszközök telemedicinában való felhasználása egyaránt szolgálja a betegek állapotának javulását és a költségek csökkentését, ami Zugck szerint akár 50%-ot elérhet.

Forrás:
"http://www.healthtechwire.com/The-Industry-s-News-unb.146+M558a9cde945.0.html#1365"


Szemlézte: Kolin Péter


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Az ágyad figyel téged!