TARTALOM

 VISSZA

 


Autonóm repülő robot egy méh agyával


Autonóm repülő robot egy méh agyával

| | |
 

Sheffield és a Sussex egyetemeinek kutatói egy ambiciózus projektet kezdtek, hogy elkészítsék egy méh agyának első pontos számítógépes modelljét, hozzájárulva annak megértéséhez, hogyan gondolkodnak az állatok, jelentős lépést megtéve a mesterséges intelligencia (AI) kutatásában.

A csapat modelleket készít majd azokra a rendszerekre, amelyek szabályozzák a méh látását és szaglását a méh agyában. Ezt a tudást felhasználva a kutatók célja az, hogy létrehozzák az első repülő robotot, amely képes önállóan érzékelni és cselekedni, mint egy méh, és nem csupán egy előre beprogramozott utasítás sorozatot elvégezni.
Ha munkájuk sikeres lesz, a robot vezérlése képes lesz komplex feladatok megoldására, akár egy állat agya: például képes lesz arra, hogy megtalálja egyes szagok vagy gázok forrását úgy, ahogy egy méh teszi a virágos réten.
Remélhető, hogy a projekt során létrehozott mesterséges intelligencia képes lesz majd kutatási és mentési feladatok ellátására, vagy növények beporzására.

Dr. James Marshall, aki a projekt vezetője Sheffieldben, azt mondta: "Egy mesterséges agy tényleges létrehozása az egyik legnagyobb kihívás a mesterséges intelligencia kutatásában. Eddig a kutatók jellemzően például a patkányok, majmok, és az emberek agyát vizsgálták, holott "egyszerűbb" lények, mint például a szociális rovarok is meglepően fejlett kognitív képességekkel rendelkeznek. "

Az úgynevezett "Zöld Agy” hardverének alapja olyan "GPU gyorsító" lesz, amely a 3D-s grafikát hozza létre az otthoni PC-kben és a játékkonzolokban. „Ezek masszívan párhuzamos gyorsítók. Arra számítunk, hogy a tudomány és a technológia sok területén az ehhez hasonló párhuzamos kalkulációkat végző chipek felváltják majd a klasszikus szuperszámítógépeket, amelyeket manapság használunk", mondta Dr. Thomas Nowotny, Sussex teamjének vezetője

A kutatás eredményeként másfelől az is várható, hogy jobban megértjük a méh viselkedését is. Beporzó szerepük miatt a méhek létfontosságúak számos ökoszisztémában, ám csökkenő számuk az elmúlt években a tudósok körében számos aggodalomra adott okot. A „Zöld Agy” modellezés segíthet a tudósoknak megérteni, hogy miért csökken a méhek száma.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/Kulcsszavak

e-egészségügy, mesterséges intelligencia

Kapcsolódó anyagok

Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az emberi agyat utánzó számítógép-csipek

Autonóm repülő robot egy méh agyával

Idegtudományok és mesterséges intelligencia

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


Autonóm repülő robot egy méh agyával