TARTALOM

 VISSZA

 


Agyi aneurizmák vizsgálata computeres modellezéssel


Kolin Péter
| | |
 

Az aneurizma felszakadása, ami évente tízezer emberből egynél következik be, gyakran halálos kimenetelű; nem kétséges, hogy a probléma felismerése esetén körültekintő diagnosztikai és terápiás döntések meghozatala szükséges. Manapság ezek a döntések gyakorta fölösleges és költséges túlkezelést eredményeznek. Az aneurizma változási mechanizmusainak computeres modellezéssel támogatott megértése lehetővé teszi a megalapozottabb klinikai döntéshozatalt, a személyre szabott kockázatmérlegelést és a beavatkozások szintén személyre szabott tervezését.
Az @neurIST elnevezésű, 17 millió eurós projektben 28 európai állami és privát intézmény fogott össze azzal a céllal, hogy kifejlesszenek egy információs technológián alapuló rendszert az agyi aneurizmák kezelésére. A rendszer prototípusának kipróbálása öt európai referenciaközpontban jelentős eredményeket hozott a klinikai specialisták megítélése szerint.

http://www.aneurist.org


Kulcsszavak

aneurizma, modellezés, computer

Kapcsolódó anyagok

A számítógépes modellezés segít az implantátumok fejlesztésében

A combnyaktörések betegségteher-modellezése finanszírozói szemszögből

„Health-e-Child” hálózat

A robotoké a jövő – az egészségügyben is

Agyi aneurizmák vizsgálata computeres modellezéssel

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


<b>Agyi aneurizmák vizsgálata computeres modellezéssel</b>