TARTALOM

 VISSZA

 


A tudósok feltérképezik a vak emberek agyát, hogy jobban megértsék az emberi agy specializációját


A tudósok feltérképezik a vak emberek agyát, hogy jobban megértsék az emberi agy specializációját

| | |
 

A vak emberek agyának aktivitását tanulmányozva a jeruzsálemi egyetem tudósai olyan kérdésekkel kerültek szembe, mint az agyterületek specializációja, hogyan oldunk meg különböző új feladatokat, hogyan képes agyunk alkalmazkodni a gyors kulturális és technológiai változásokhoz a 21. században.

A kutatás főbb kérdésfelvetései és eredményei:
(1) a vak emberek agyi aktivitásának megértése segíthet megoldani az egyik legkülönösebb jelenséget: hogyan lehetünk képesek az olvasásra vagy a numerikus szimbólumok felismerésére saját „ősi” agyi régióink működtetésével, ha ezen aktusok csak néhány ezer évvel ezelőtt fejlődtek ki, - ami elhanyagolható evolúciós időskálán? Mi volt a feladata ezen régióknak korábban?

(2) Az új kutatások, amelyeket a Nature Communications publikált, bizonyítják, hogy a látás nem előfeltétele a "vizuális" agykérgi régiók ezen funkciói kifejlesztésének.

(3) Ez ellentétben áll a jelenlegi uralkodó elméleti irányzattal, amely úgy magyarázza a specializációt, mint adaptációt más vizuális funkciókból, amilyenek például a szögek a vonalak és a csomópontok vizuális feldolgozása..

(4) Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a szükséges feltétel nem érzékszervi alapú (látás), hanem konnektivitás és feldolgozása alapú. Például a vak emberek Braille írás ujjaikkal való olvasásakor továbbra is az agy "vizuális" területeit használják..

(5) A kutatás különleges kapcsolatot mutatott ki a szokások közötti vizuális-szám-forma-terület (visual-number-form-area: VNFA) valamint a mennyiség-feldolgozó terület között a jobb agyféltekében, valamint a vizuális-szóalak-terület (visual-word-form-area: VWFA) és a nyelv-feldolgozó területe között a bal agyféltekében.

(6) Az ilyen típusú mechanizmusok segíthetnek megmagyarázni, hogyan alkalmazkodik agyunk ilyen gyorsan a változásokhoz, korunk folyamatos kulturális és technológiai innovációihoz.

Az elfogadott nézet az elmúlt évtizedekben az volt, hogy az agy régiókra oszlik elsősorban a szenzoros bemenetek szerint, melyek aktiválják ezeket, mint például a vizuális kérget a látás, és hallókérget a hang. Ezen belül nagy régiók,és kisebb területek különíthetőek el, amelyek specializálódtak bizonyos feladatok megoldására. Ilyen például a "vizuális szóalak terület," egy olyan funkcionális agyi régió, amiről azt gondolják, hogy beazonosítja a szavakat és betűket képi megjelenésük alapján, még mielőtt asszociálódnának kapcsolódó hangokkal vagy jelentésekkel. Hasonlóképpen van egy olyan terület, amely a szám-szimbólumokra specializálódott.

Most, egy sor tanulmány, köztük a jeruzsálemi egyetem Amedi Laboratóriumának eredményei megkérdőjelezték a hagyományos közelítésmódot, különösen az általuk megalkotott egyedülálló Helyettesítő Eszközök (Substitution Devices SSD). Az érzékszervi Helyettesítő Eszközök információkat nyerhetnek valamely észlelési dimenzióban, és „lefordítják” azt egy másik érzéki dimenzió nyelvére..Így például lehetővé teszik a vak emberek számára, hogy „lássanak” tapintás vagy hallás segítségével. Egy okostelefon vagy webkamera képét az SSD átalakítja egy komplex hallási mintázattá, lehetővé téve a vak felhasználók számára, hogy létrehozzanak egy mentális képet a kamera látóterében levő tárgyakról, informálva őket például a fizikai méretekről és színekről is. Intenzív tréninggel (amely elérhető online http://www.amedilab.com), a vak felhasználók képesek "olvasni," azonosítva a betűket eltérő hangzásmintázatuk alapján.

"Ezek az eszközök segítenek a vakok mindennapi életében," magyarázza Prof. Amir Amedi, "de ők is egyedülálló kutatási lehetőségeket tesznek lehetővé azáltal, hogy megvizsgálhatjuk, mi történik az egyes agyi régiókban, amelyek általában egy bizonyos ingerülethez társítottak, akkor, ha az adott információ egy másik érzékszerv másfajta ingerületéből származik. "Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kapcsolódó anyagok

A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A tudósok feltérképezik a vak emberek agyát, hogy jobban megértsék az emberi agy specializációját