TARTALOM

 VISSZA

 


A telemedicina felhasználásával javult a szívbetegek túlélési esélye


A telemedicina felhasználásával javult a szívbetegek túlélési esélye

| | |
 

Az AOK Nordost (egy közegészségügyi biztosító Berlinben) távgyógyászati ellátási programja hozzávetőlegesen 70 százalékkal növelte a szívbetegek túlélési esélyét a programban való részvételük kezdete után két évvel, olvashatjuk egy német tanulmány megállapításai között.
A német AOK megbízásából készült az a tanulmány, amelynek az volt a célja, hogy a telemedicina program hatékonyságát felmérje.
Az vizsgálatban a program résztvevőinek egy véletlenszerűen kiválasztott csoportját (n = 1943) hasonlították össze a programban részt nem vevők kontroll csoportjával (n = 3719). Bebizonyosodott, hogy az aktív résztvevők túlélési aránya közel 70 százalékkal magasabb volt, mint a nem-résztvevőké. Ezen felül pozitív gazdasági hatások is tapasztalhatóak voltak: a megtakarítások - a kórházi kezelések jelentős részének elkerülése révén - jóval meghaladták a program költségeit.
A program, az úgynevezett "AOK-Curaplan Szív Plus" fő célja az, hogy a lehető leghamarabb felismerjék a közelgő szívelégtelenség jeleit, és beavatkozzanak a lehető leghamarabb. Ily módon a betegek állapotát stabilizálni lehetett az ambuláns ellátás keretei között, és a kórházi kezelést el lehetett kerülni.
A koncepció két alapvető pillére: egyéni telefonos tanácsadás és gondozás, valamint a szívelégtelenség jeleinek és tüneteinek távgyógyászati kontrollja. Ez utóbbi magában foglalta például a víz visszatartás miatt növekedő testsúly megfigyelését is.
Több mint 3000 AOK Nordost biztosított jelentkezett be a programban, mely az elmúlt év szeptemberében elnyerte "MSD Egészségügy Díj 2014" első helyét. Amikor megkérdezték a résztvevőket, azt mondták, hogy a program során úgy érezték, sokkal nagyobb biztonságban vannak.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/Kulcsszavak

szívelégtekenség, távmedicina

Kapcsolódó anyagok

A telemedicina felhasználásával javult a szívbetegek túlélési esélye

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A telemedicina felhasználásával javult a szívbetegek túlélési esélye