TARTALOM

 VISSZA

 


A távgondozásban részesülő szívbetegek jobb életminősége


A távgondozásban részesülő szívbetegek jobb életminősége

| | |
 


Ez volt az első alkalom, hogy egy olyan rendszert kutattak, amely a távgondozást, a távoli beteg-megfigyelést motivációs és oktatási támogató eszközökkel ötvözi. Korábbi kutatások már bizonyították, hogy távgondozással csökkenthető a kórházi ápolási napok száma és költségcsökkentés is elérhető – míg az új kombinált módszer életminőség-javulást is eredményez.

A tanulmány 92 súlyos szívelégtelenségben szenvedő beteget figyelt meg otthonában. A betegekkel való összeköttetés biztosítására az interaktív Philips Motiva távgondozási rendszert használták, otthoni televíziójuk és internetkapcsolat segítségével. A betegek alapvető egészségügyi méréseket végezhettek, s közölhették az eredményeket a rendszeren keresztül orvosukkal, akiktől információkat kaphattak.

A tanulmány a szívelégtelenséghez kapcsolódó kórházba kerülés 68 %-os csökkenését mutatta, míg a kórházban töltött napok száma 73 %-kal csökkent. Ugyanakkor az életminőség átlagos megítélése 62%-ról 72%-ra növekedett (mérőeszközül a "Minnessota Living with Heart Failure" kérdőívet használva). A vizsgálat kezdetén több mint a betegek fele (56 %) mondta, hogy az életminősége "közepes" vagy "alacsony", s ez szám a vizsgálat végére 22%-kal csökkent.

A távgondozási rendszer előnyösségét jól illusztrálja, hogy a kutatásban résztvevők 81%-a meg akarta tartani a hagyományos ellátás mellett.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://www.ehealthnews.eu/philips/2100-telehealth-patients-experience-a-significant-improvement-in-care-and-quality-of-life


Kapcsolódó anyagok

A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A távgondozásban részesülő szívbetegek jobb életminősége