hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A média nocebo hatása| | |
 


A média tudósításai egyes anyagokról, hatásokról, amelyek állítólag veszélyesek az egészségre, tüneteket okozhatnak a befolyásolható emberek esetében, esetenként éppenséggel annak ellenére, hogy nincs erre semmiféle objektív ok.

Ez a következtetése annak a tanulmánynak, amelyet az „elektromágneses túlérzékenység” néven ismert jelenséggel kapcsolatban végeztek el. Az érintettek bizonyos tünetek tapasztaltak az elektromágneses hullámok hatására, mint amilyeneket például a mobiltelefonok bocsájtanak ki. A mágneses rezonanciás képalkotás segítségével kimutatták, hogy az agy egyes fájdalom feldolgozásával kapcsolatos területeinek aktivitása felelős az ilyen esetekben.

"Jelentős bizonyítékaink vannak arra, hogy az elektromágneses túlérzékenység valójában egy úgynevezett nocebo hatás eredménye ", magyarázta Dr. Michael Witthöft, a Johannes Gutenberg Egyetem Mainz (JGU) kutatója. "A lehetséges sérülésekre való puszta várakozás tényleges kiváltója lehet fájdalmaknak vagy rendellenességeknek. Ez éppen ellentéte annak a fájdalomcsillapító hatásnak, amelyek a placebók alkalmazásához köthetőek." Az új tanulmány azt mutatja be, hogy a média tudósításai az egészségügyi kockázatokról kiválthatják vagy felerősíthetik a nocebo hatást egyes emberek esetében.

A médiában gyakran a lehetséges egészségügyi kockázatok között említik a mobiltelefonok által keltett elektromágneses teret (EMF), vagy azokat, melyeket a mobiltelefon tornyok, nagyfeszültségű vezetékek, és a Wi-Fi eszközök gerjesztenek. Azok az emberek, akik érzékenyek az elektromágneses mezőkre különféle tünetekről számolnak be, úgy mint fejfájás, szédülés, égő vagy bizsergő érzés a bőrön.

Vannak, akik munkát változtatnak, vagy elhagyják az addigi társadalmi környezetüket elektromágneses túlérzékenységük miatt, szélsőséges esetben akár messzi régiókba költöznek, hogy távol legyenek minden elektromos berendezéstől." Azonban a vizsgálatok azt mutatták, hogy az érintett emberek nem tudják ténylegesen megállapítani, hogy valóban ki vannak-e téve elektromágneses hatásnak.
Tény, hogy a tüneteket pontosan ugyanúgy jelentkeztek, ha valódi, vagy színlelt hatás érte őket." tette hozzá Witthöft. Az úgynevezett nocebo hatást kezdetben a gyógyszerkísérletek során azonosították. A vizsgált személyek megfigyelték magukon a kipróbálásra kerülő gyógyszer nem kívánt mellékhatásait még akkor is, ha nem gyógyszert kaptak, hanem placebót.
Witthöft a jelenlegi tanulmányt G. James Rubinnal együttműködve végezte el a King 's College-ban, Londonban. A 147 vizsgálati személy két csoportra osztva először megnézett egy-egy televíziós riportot. Az egyik csoport a BBC One dokumentumfilmjét látta, amely a lehetséges egészségügyi kockázatok kizárhatóságának bizonytalanságával foglalkozott a mobiltelefon és WiFi keltette mágneses terekkel kapcsolatban. A másik csoport az internet és a mobiltelefon adatbiztonságával kapcsolatos riportot tekintette meg.

Ezután az alanyok mindkét csoportban ki voltak téve hamis WiFi jeleknek, melyekről azt mondták a kutatásvezetők, hogy igaziak. Annak ellenére, hogy nem voltak kitéve semmilyen sugárzásnak, egyes személyekben jellegzetes tünetek alakultak ki: a minta 54 százalékánál volt tapasztalható nyugtalanság és a szorongás, koncentrációra képtelenség, vagy bizsergő érzés a kezeikben, lábaikban. Két résztvevő elhagyta a kísérletet idő előtt, mert tüneteik olyan súlyosak voltak, hogy nem akartak továbbra is kitéve lenni a feltételezett veszélyes sugárzásnak. Nyilvánvalóvá vált, hogy a tünetek legsúlyosabban azon személyeknél jelentkeztek, akik a BBC One dokumentumfilmjét látták.
A tanulmány tehát azt mutatja, hogy szenzációhajhász média a lehetséges kockázatok tudományos bizonyítékok nélküli hangsúlyozásával jelentős hatással van a lakosság számottevő részének az egészségére. Az ilyen – végső soron üzleti érdekből szenzációhajhász - spekulációk egészségügyi kockázata valószínűleg már nagyobb, mint egy önbeteljesítő prófécia rövid távú hatása.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

média nocebo

Kapcsolódó anyagok

A média nocebo hatása

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A média nocebo hatása