TARTALOM

 VISSZA

 


A Google X kifejlesztett egy rák kialakulás jelzésére alkalmas „pásztázó pirulát”


A Google X kifejlesztett egy rák kialakulás jelzésére alkalmas „pásztázó pirulát”

| | |
 

A Google X, a Google stratégiai tudományos kutató osztálya bejelentette, hogy kifejlesztettek egy intelligens pirulát, amely átvizsgálja az emberi testet rákbetegség után kutatva, és az eredményeket megküldi a felhasználó által hordható szenzornak.

A tabletta, amelynek fejlesztése a kutatás korai szakaszában tart, tele van apró mágneses részecskével, amelyek a véráramban terjedve rosszindulatú sejteket keresnek, és jelentik az eredményeket Bluetooth-on keresztül a hordható mobiltelefon-szerű eszköznek. Az új rendszeren dolgozó csapat orvosokból - beleértve az onkológust -, elektromos- és gépészmérnökökből, és asztrofizikusból áll.
A szenzor potenciálisan nem korlátozódik a rák diagnosztizálására: előzetes elképzelések szerint fel lehetne használni egyebek mellett a szívbetegség vagy a vesebetegség korai kockázati tényezőinek kimutatására is.

Az korábbi utolsó egészségügyi projekt, amit a Google X bejelentett, a Google Baseline Study volt, amelyben együttesen használnák a genetikai vizsgálatok eredményeit, és a digitális egészségügyi érzékelőkkel gyűjtött "kiindulási" adatokat 175 egészséges emberben. Az alapötlet az, hogy létrehozzák az anyagcseréhez kapcsolódó genetikai biomarkereket, tanulmányozhatóvá téve a stresszre adott anyagcsere-választ, és azt, hogy hogyan befolyásolják a gének a különböző kémiai reakciókat a szervezetben.
Ezt megelőzően, a Google X bejelentette egy „okos” kontaktlencse létrehozásának tervét, melynek célja, hogy figyelemmel kísérje a vércukorszintet a könnyek analízisével.

Bár a projekt nagy érdeklődést váltott ki, és műszakilag megvalósítható, sok szakértő szkeptikus, hogy a Google tervét nem lehet úgy megvalósítani, hogy életképes, biztonságosan pontos fogyasztói termék legyen.

Andrew Conrad, az élettudományok vezető kutatója Google X-nél, azt hangsúlyozta, hogy a vállalat "nem érdekelt" a szenzor kereskedelmi célokra való gyártásában, és forgalmazásában. „Mi csupán a technológia feltalálói és megalkotói vagyunk. "


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/Kulcsszavak

rák, Google, diagnosztika

Kapcsolódó anyagok

A CDK 4/6 gátlók emlőrákban: a jelen ellentmondásai és a jövő irányai

Új lehetőségek a tüdőrák kezelésében

Az áttétes colorectalis rák molekuláris altípusai és a terápiás döntések fejlődése

Hogyan befolyásolja a BRCA-státusz az emlőrák ellátását 2019-ben?

Génexpressziós profilok a korai emlőrák adjuváns kezelésében

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A Google X kifejlesztett egy rák kialakulás jelzésére alkalmas „pásztázó pirulát”