TARTALOM

 VISSZA

 


A „Fitness tracking” 22 százalékkal csökkenti az egészségügyi kockázatot


A „Fitness tracking” 22 százalékkal csökkenti az egészségügyi kockázatot

| | |
 

A munkavállalói wellness programok már akkor felismerték a hordozható/viselhető tevékenység regisztráló eszközökben a lehetőséget, amikor azok néhány évvel ezelőtt színre léptek. De arról igencsak kevés tudásunk van, hogy az eszközökből nyert adatok, és azok visszacsatolása hogyan befolyásolják az alkalmazottak egészségi állapotát.

A Vitality Group, a Dél-Afrika Discovery Health amerikai leányvállalata a közelmúltban nyilvánosságra hozott olyan adatokat, melyeket egy három éves vizsgálat során gyűjtött össze. A vizsgálatban 740.000 önkéntes vett részt egy digitális „ösztönző” wellness programban. A vizsgálat kimutatta, hogy az „ösztönző” programban való részvétel különböző faktorok esetében csökkentette az egészségügyi kockázatot. Így például kevésbé nagy lett a testtömeg index, csökkent a magas vérnyomás, javult a mért éhgyomri vércukorszint, mérséklődött a dohányzás, intenzívebbé vált a fizikai aktivitás, kisebb mértékben fordult elő az egészségtelen táplálkozás és kevesebb ember számolt be stresszes állapotról.

Azoknak a felhasználóknak az esetében, akik bejelentkeztek és részt vettek a fitnesz programban, csökkent a felsorolt tényezők szerinti magas kockázati csoport mérete 27 százalékról 21 százalékra, s ez a kockázati csoportra vetítve 22 százalék változást jelent. (A vizsgálat azon résztvevői esetében, akik nem jelentkeztek be – azaz a kontroll csoportot alkották -, a magas kockázati csoport nagysága 38 százalékról 33 százalékra változott – ez csupán 13 százalék csökkenést jelent.)

A Vitality Group megállapította, hogy a tanulmány eredményei összhangban vannak azzal a korábban közzétett tanulmánnyal, mely szerint 300 000 résztvevő felnőtt közül azon 192 000 esetében, akik részt vettek az aktív felhasználói fitnesz programokban, a vizsgálati időtartam alatti összesített kórházi költségek 16 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint az inaktívak esetében.

A Vitality jelentés további megállapítása az volt, hogy az okostelefon és lépésszámláló használat hatalmas mértékben megnőtt a három éves vizsgálati időszak alatt, míg a szívritmus monitorok használata nagyjából változatlan maradt. Azt találták, hogy a szívritmus monitorok valamivel népszerűbbek a férfiak, mint a nők körében (52 százalék), míg a tevékenység regisztrálók népszerűbbek voltak a nők, mint a férfiak esetében (56 százalék).

(Az okostelefonok a beépített gyorsulásmérő és GPS alapján alkalmasak a fizikai aktivitás minőségi és mennyiségi mérésére és rögzítésére, valamint továbbítására is. – A szerk.)

A túlsúlyos vagy elhízott emberek nagyobb valószínűséggel használják a tevékenység-regisztrálót, a pulzusmérőt, és az okostelefont. E populáció 67 százaléka használt aktivitás regisztrálót, 62 százaléka pulzusmérőt, és 63 százaléka okostelefont.
Mindhárom eszköz tekintetében, a legnépesebb felhasználói korcsoport 35 és 44 év közötti életkorú volt. A második legnagyobb korcsoport „helyezés” változott a vizsgált technológia függvényében, és pedig a 25 - 34 évesek voltak azok, akik az okostelefonok használatában a második helyre kerültek, míg a lépésszámlálót és az aktivitás regisztrálót a 45 - 54 évesek használták „második leginkább”. A lépésszámláló és a tevékenység regisztráló használata az 55 évnél idősebbek esetében nagyobb mértékű volt, mint az okostelefon vagy a pulzusmérő használata.

Végezetül a tanulmány megállapította, hogy a lépés-alapú ösztönző program hatékonynak tűnt abban, hogy a résztvevők mennyi testmozgást végeznek. (A lépésszámláló forgalmazása kétszeresére nőtt azokban az esetekben, amikor Vitalitás Díjat ajánlottak fel.)

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.mobilhealthnews.com/


Kulcsszavak

okos telefon, fitnesz, okostelefon, m-health

Kapcsolódó anyagok

Hypertonia és pitvarfibrilláció - III. rész

Telemedicinális eszközök (okostelefon, tablet) felhasználási módszerei otthoni vérnyomásmérés során

A telemedicina szerepe az orvos-beteg együttműködés optimális megoldása érdekében hypertoniabetegségben

Okostelefonos alkalmazás segíthet a Parkinson-kóros betegek mozgásképességének megtartásában

Az okostelefonhoz kötődő kézügyesség megváltoztatja agyunk

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A „Fitness tracking” 22 százalékkal csökkenti az egészségügyi kockázatot