TARTALOM

 VISSZA

 


A felhasználók inkább kötődnek a rákbetegségre fókuszáló Facebook oldalakhoz, mint a többi egészségügyi oldalhoz


A felhasználók inkább kötődnek a rákbetegségre fókuszáló Facebook oldalakhoz, mint a többi egészségügyi oldalhoz

| | |
 

A Harvard és a Stanford kutatói közöltek egy publikációt a Journal of Medical Internet Research-ben (JMIR), amely feltárja, hogy milyen sok nyilvános adat áll rendelkezésre a Facebook-on több érdeklődésre számot tartó egészségügyi témáról.

A tanulmány szerzői, akik a Partners HealthCare Connected Health központ, valamint a Harvard Medical School és a Stanford University School of Medicine kutatói, először azonosították a 20 leginkább keresett egészségügyi kifejezést a Google-on. Közöttükvolt a "rák", "cukorbetegség", "gyomor", "herpesz", "hátfájás", "humán immundeficiencia vírus (HIV)," vérnyomás "," pajzsmirigy ", " mellrák "," arthritis "," hasmenés ", és a " stroke. "

A csapat azért választotta vizsgálódása terepéül a Facebook-ot, mert a Pew kutatási projekt megállapította, hogy az online felnőttek 71 százaléka használja a Facebookot, míg csak 17 százalékuk az Instagramot, 21 százalék használja a Twitter, és 22 százalék a LinkedInt.

"Azt találtuk, hogy egy egyszerű keresés a Facebookon az egészségügyi témákban számos irreleváns oldalt eredményez," állapították meg cikkükben a kutatók ." Ezen kívül, a legtöbb oldal marketing / promóciós célú volt, és viszonylag kevés oldalt szenteltek a közösségi támogatásnak. A közösségi támogatás különösen alulreprezentált volt a fertőző betegségekkel foglalkozó oldalak vonatkozásában. "

Eredményeik alapján javasolták az érintett szervezeteknek, hogy kezdeményezzenek több közegészségügyi beavatkozást a Facebook-on, hogy a közösségi háló felhasználói képesek legyenek könnyen megtalálni a fontos információkat. De ezek a szervezetek is visszajeleztek, hogy tapasztalataik szerint kevesebb felhasználó vesz részt aktívan az ilyen tematikájú lapok működésében, tartva a stigmatizációtól.

Amikor a kutatók szűkítették a keresési feltételeket, 522 megfelelő oldal maradt. 8Egyebek mellett kiszűrték a nem angol nyelvű oldalakat is.) Az emlőrák és a cukorbetegség témakörben voltak a legrelevánsabb oldalak, 50 mindkettő esetében, míg 49 releváns oldalt találtak a rák, pajzsmirigy, és az ízületi gyulladás kulcsszavakra. A stroke és a HIV már kevésbé gyakori téma volt, 10 oldalt találtak mindkettőből.
Ezek után az oldalakat elemezték a bennük fellelhető tartalom típusa szerint is.

Azt találták, hogy a tartalom 32,2 százaléka marketing és promóció, 20,7 százalék a tájékoztatást és az az egészségügyi állapot tudatosításának növelését szolgálja, 15,5 százalék "Wikipedia-típusú" oldal, és 9,4 százalék általános támogatás céljából jött létre.
A kutatók utolsó feladata annak mérése volt, hogy a felhasználók mennyire kötődnek az oldalakhoz. Körülbelül 22 millió „like”-ot kapott az összes vizsgált oldal, de ezek 86,9 százaléka jelölte meg a rák és az emlőrák oldalakat. Az AIDS és a cukorbetegség 4,5 százalékot kapott, a HIV és a lupus 1,1 százalékot, míg az összes többi oldal együtt kevesebb, mint 2 százalék „like”-t kapott.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

közösségi média egészségügyi oldalak

Kapcsolódó anyagok

A felhasználók inkább kötődnek a rákbetegségre fókuszáló Facebook oldalakhoz, mint a többi egészségügyi oldalhoz

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A felhasználók inkább kötődnek a rákbetegségre fókuszáló Facebook oldalakhoz, mint a többi egészségügyi oldalhoz