TARTALOM

 VISSZA

 


A felhalmozódott elektronikus egészségügyi adatok felhasználása olcsóbbá teszi a klinikai vizsgálatokat


A felhalmozódott elektronikus egészségügyi adatok felhasználása olcsóbbá teszi a klinikai vizsgálatokat

| | |
 

A korábban rögzített elektronikus egészségügyi adatok felhasználása annak érdekében, hogy kiválaszthassák az elérhető legjobb kezelést a betegek számára a lehetséges megoldások közül, hatékonyabb és kevésbé költséges az adófizetők számára, mint a most létező klinikai vizsgálati folyamatok - egy új tanulmány szerint. A kutatást Staa professzor vezette a Clinical Practice Research Datalink (CPRD) tagjaként. A professzor a statinok használatát vizsgálta az elektronikus nyilvántartások nyomon követésével 300 olyan páciens esetében, akiknek nagy volt a szív-és érrendszeri betegség kockázata.
A vizsgálat második részében 31 résztvevő estében tekintették át az antibiotikumok használatát. Ezek a betegek krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedtek, amelyben légzési nehézségek jelentkeznek, elsősorban a légutak szűkülése miatt.
Jelenleg, amikor a kutatók szeretnék megtudni, hogy az egyik kezelés jobb e, mint a másik, hosszadalmas és költséges vizsgálatokat kell megszervezni, amelyek hosszú és komplikált űrlapok kitöltését követelik meg a betegektől és háziorvosaiktól egyaránt, rendszeres részvétel szükséges találkozókon, és mesterséges vizsgálati környezetben, amelyek nem reprezentálják a beteg viselkedését, rendszeres mindennapi életét a valóságban.
A jelen tanulmány céljából a kutatók egy új számítógépes programot telepítettek 23 háziorvosi rendelőben, Angliában és Skóciában. Ez a program képes volt bizalmasan megállapítani, melyik beteg vehet részt a programban, és lehetővé tette az orvosoknak, hogy bevonhassák a releváns potenciális résztvevőket egyetlen egér-kattintással.
A kutatók ezután a betegek elektronikus egészségügyi adatait vizsgálták, amint azt a Clinical Practice Research Datalink rögzítette, és amelyek frissítésre kerültek minden egyes orvos-beteg találkozás alkalmából, hogy figyelemmel kísérhessék az előírt kezelések hatását.
A feljegyzések tanulmányozásával a kutatók képesek voltak megérteni az egészségügyi mintázatokat meghatározott gyógyszerezés függvényében, a hagyományos vizsgálatoknál potenciálisan sokkal nagyobb és változatosabb mintán, valamint azt is, hogy milyen kezelés váltja ki a legjobb eredményt. A kutatás minimális hatással volt a páciensek életére; a betegek részéről, miután felajánlották a beleegyezésüket, nem volt szükség bármilyen aktív részvételre.
Prof van Staa azt mondta: "Az összegyűjtött elektronikus egészségügyi adatok felhasználása leegyszerűsíti a klinikai vizsgálatokat, s ez azt jelenti, hogy nem kell, hogy továbbra is bizonytalanok legyünk, melyik gyógyszer nyújtja a legnagyobb egészségügyi előnyöket a betegek számára. Ez a vizsgálat másrészt megmutatta, hogy a tudósok ma már képesek arra, hogy olyan kutatásokat végezzenek, amelyek kiválasztják, hogy mi a legjobb kezelés a betegek számára. "
Miután lezárták a tanulmányt, interjúkra került sor a résztvevő 27 háziorvossal. Közülük 26 határozottan támogatta az új módszert. Tíz beteget is megkérdeztek, akik mind egyetértettek abban, hogy a rutin egészségügyi vizsgálat ilyetén kiegészítése teljesen elfogadható gyakorlat.
A további vizsgálatokat az elektronikus nyilvántartások klinikai vizsgálatok során való felhasználására már egy országos szervezet, a Farr Egészségügyi informatikai Intézet fogja elvégezni. A Farr intézetet arra alapították, hogy megértsék, a páciensek adatait hogyan lehet – a legmagasabb etikai normák betartásával - arra használni, hogy javuljanak az állami egészségügyi szolgáltatások.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/Kapcsolódó anyagok

A betegek otthon tartott gyógyszereinek gyógyszerész általi áttekintése

Filmet varázsolni az életből

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A felhalmozódott elektronikus egészségügyi adatok felhasználása olcsóbbá teszi a klinikai vizsgálatokat