hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A COGKNOW segít a demenciában szenvedőknek


A COGKNOW segít a demenciában szenvedőknek

| |
 

A demencia egyik első tünete a rövidtávú memória hanyatlása, amelynek következtében gondozást igényelnek azok is, akik egyébként képesek volnának ellátni saját magukat.
Az enyhe demencia más tünetei az önbizalomvesztéshez, bizonytalansághoz köthetők - az idős emberek egyre inkább tartózkodnak a kapcsolatteremtés kezdeményezésétől.

Az EU által finanszírozott COGKNOW projektben holland, svéd és észak-ír, demenciával foglalkozó vezető orvosok egyesítették tudásukat szoftverfejlesztőkkel, azzal a céllal, hogy a demenciában szenvedő betegek különböző igényeinek megfelelő egyszerű, felhasználóbarát készüléket hozzanak létre.

Igény az egyszerű használhatóságra

„Különálló eszközök és megoldások már eddig is léteztek, és ha az emberek betegségük korai szakaszában megtanulták ezek használatát, akkor képesek voltak a betegség előrehaladtával is használni őket” - nyilatkozta a projekt tudományos koordinátora, Johan E Bengtsson. "De később egyre nagyobb problémát jelent, hogy a beteg emlékezzen, hol van az eszköz, és hogyan működik." A betegség későbbi szakaszában egyszerűsített eszközökre van szükség, és ekkor már általában túl késő van ahhoz, hogy a betegnek megtanítsák akár a legegyszerűbbek használatát is.

Így a COGKNOW azt tűzte ki célul, hogy létrehoz két rendkívül felhasználóbarát eszközt, egy otthonit és egy mobilt, amely – a korábbi eszközöket meghaladva - kielégíti az összes igényt, amelyet a felhasználók és gondozóik, valamint a demenciaszakértők határoztak meg.
Megállapították, hogy az érintőképernyő az ideális interfész. Olyan eszközöket használtak, amelyek készen kaphatók: csupán a COGKNOW saját szoftvercsomagját kellett rájuk telepíteni.

Magától értetődő ikonok

A végeredmény egy falra is szerelhető, lapos otthoni monitor, és egy mobil „okostelefon”, amelyekre egyszerűsített kezelőfelület van telepítve. Mindkét készülék kizárólag érintőképernyős (a monitorral nem is érkezik billentyűzet) és semmi más nem látható a felhasználó számára, mint a COGKNOW alkalmazás. "A COGKNOW lehetetlenné teszi, hogy a felhasználó aktiválja a hardveren a nehezebben használható funkciókat ", magyarázta Bengtsson.

A felhasználó egyszerű, magától értetődő ikonokat lát az érintőképernyőn. Az otthoni rendszer különböző hétköznapi teendőkre emlékezteti reggeltől-estig, valamely barát vagy rokon hangján. A felhasználók instrukciókat hallanak olyan tevékenységekkel kapcsolatban, mint például a reggeli újság behozatala a postaládából, a fogmosás, az előre elkészített ételek felmelegítése, vagy a mosás és mosogatás. Szükség esetén videoprezentáció mutatja, hogyan kell kezelni például a tűzhelyet, a mikrohullámú sütőt vagy a mosógépet.

Sok idős ember aggódik, hogy elfelejti bezárni az ajtót: a COGKNOW rendszer figyeli és mutatja az ajtó állapotát, így azt nem szükséges újra és újra ellenőrizni. A képernyőn megjelenő fotó-ikonok lehetővé teszik, hogy a felhasználó egyetlen érintéssel felhívja telefonon a rokonait, barátait.

Segítség a városi tájékozódásban

A legtöbb említett funkció megtalálható a mobil eszközökben is, egy fontos, GPS-alapú extra szolgáltatással kiegészítve. A demenciában szenvedők gyakran dezorientálttá válhatnak otthonukon kívül: a mobil alkalmazás segít nekik hazatalálni.A rendszert kipróbálták három országban is, és a felhasználók és a gondozók többsége jelentős javulást észlelt a betegek életminőségében.
Bengtsson szerint ha a COGKNOW csupán néhány hónappal meghosszabbítja azt az időszakot, amely alatt a betegek képesek önállóan ellátni magukat, akkor a megtakarítások Európában többmilliárd eurót is elérhetnek.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás: http://cordis.europa.eu/ictresults/index.cfm?section=news&tpl=article&BrowsingType=Features&ID=91139


Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A COGKNOW segít a demenciában szenvedőknek