TARTALOM

 VISSZA

 


A bioprinting ígéretes jövő előtt áll


A bioprinting ígéretes jövő előtt áll

| | |
 

Úgy tűnik, hogy nyomtató technológiák felhasználásával lehetséges felépíteni olyan struktúrákat, amelyekben sejtek növekedhetnek, és ez segíthet a szövetek regenerálásában, írja Derby professzor a The School of Materials-ból, a Science folyóiratban megjelent cikkében. Mind a tintasugaras mind a lézernyomtató technológia használható olyan 3D (három dimenziós) „állványzatok” építésére, melyekben sejteket lehet növeszteni, vagy már „kész” sejteket elhelyezni. Professzor Derby így magyarázza a bioprinting működését: "Inkjet technológiával elhelyezzük az állvány-szerkezet anyagrészecskéit kis cseppekben, amelyek aztán megszilárdulnak. Ezután további cseppecskéket helyezünk el az előzők tetején, specifikus mintázatban… A lézernyomtatóban alkalmazott fénysugarat használjuk ezután a struktúra anyagának megszilárdítására, rétegről rétegre. E módszerek lehetővé tették számunkra, hogy olyan rendkívül bonyolult állványzatokat építsünk, amelyek viszonylag jól utánozzák a testben fellelhető struktúrákat."

Az állványzat megfelelő felületet biztosít a sejteknek a megtapadásra, gyarapodásra és szaporodásra. Az állványzat anyaga, összetétele és architektúrája kontrollálja a sejt viselkedését, és biztosítja jóllétét.

Derby professzor cikkében bemutat kísérleteket, melyek során porózus struktúrákat növesztettek bioprinting segítségével. Ezután elhelyezték e struktúrákat a szervezetben, hogy állványzatként segítsék a sejtnövekedést. A sejtek megtelepedtek a szerkezetben és az mintegy feloldódott, és a test részévé vált.

Ez a fajta kezelés segíthet az szövethiánnyal járó sebektől szenvedő betegek kezelésében. Jelenleg szerte a világon zajlanak klinikai vizsgálatok, hogy tökéletesebbé tegyék a technológiát.

Derby professzor azt is megvizsgálta, hogyan növeszthetők őssejtek a nyomtatott struktúrákban, amelyeket bizonyos vegyi anyagokkal impregnálnak. A vegyi anyagok a nyomtatási folyamat során kerülnek beillesztésre, és meg tudják határozni, hogy milyen típusú sejtekké fejlődjenek az őssejtek. Így például célzott impregnálással lehet programozni, hogy az őssejtek csontszövetté vagy a porccá változzanak.
De korlátai is vannak az új technológiának, nem vagyunk még arra képesek, hogy egy egész szervet növesszünk.. A vizsgálatok azt találták, hogy nagyon nehéz egyidejűleg nyomtatni a sejteket és a struktúrát, amelyben helyet kapnak. A terhelés, amely a sejteket éri, mikor átmennek a tintasugaras- és a lasernyomtatás folyamatán, károsíthatja a sejt-membránt. A sejtek túlélési rátája variábilis, 40%-tól 95%-ig.
A technológia egyes részei különböző tempóban haladnak a kísérleti állapotból a klinikai felhasználás irányában. Amíg például az „állványzatok” beültetése már klinikai kipróbálásra került, addig a testen kívül az állványzatokba telepített sejtek szövetekké növesztése, majd ezután a beültetés végrehajtása már nehezebb feladatnak tűnik. Különösen úgy, hogy garantálható legyen az állandó minőség, amely szükséges az orvostechnikai eszközre vonatkozó rendeletek értelmében.

De kutatás folytatódik, a közvetlen célok egyike például olyan szövet növesztése, melyet a bőr foltozására lehet használni. Derby professzor jelenleg a Manchester Royal Infirmary Fül-orr-gégészetén dolgozik. Bioprintinget akar használni: sejteket kíván nyomtatni állvány használata nélkül, egyetlen sík szövet-lapot létrehozva ily módon. Ezek a kívül növesztett lapok testszövet-toldásra szolgálnának a szervek - például a száj vagy az orr – belsejében.
Derby szerint " nagyon nehéz átültetni akár még egy egészen kis testszövet foltot is az orr vagy a száj belsejében. A jelenlegi gyakorlat, a páciens bőrének átültetése ezekre a területekre nem tekinthető kielégítőnek, mert a transzplantált szövetek nem rendelkeznek nyáktermelő sejtekkel vagy nyálmirigyekkel. Azon dolgozunk, hogy a bioprintinggel előállítsunk olyan „foltokat” amelyek alkalmasak a szájba és az orrba történő beültetésre."

Egy másik fontos terület, amelyre lehetőséget nyújthat a bioprinting a jövőben az a képesség, hogy olyan struktúrákat növeszthetünk, amelyek a rákos daganatokat modellezik. Ezeket fel lehetne használni, hogy teszteljék az új gyógyszereket.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/


Kulcsszavak

mesterséges szövetek, implantáció

Kapcsolódó anyagok

A bioprinting ígéretes jövő előtt áll

A süketség gyógyításának hazai eredményei és perspektívái: a cochlearis implantáció

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A bioprinting ígéretes jövő előtt áll