hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


A betegség árnyéka| | |
 

A jövőben jó néhány betegséget lehetséges lesz majd diagnosztizálni az eddigieknél sokkal korábban, és ezt követően sokkal hatékonyabban kezelni.

A kutatók a Max Planck intézetben kifejlesztettek egy olyan optikai módszert, melynek segítségével láthatóvá lehet tenni az egyedi protein molekulák karakterisztikáját - így például a daganatspecifikus molekulák karakterisztikáját is. A korábbi módszerekkel csak oly módon érhettek el hasonló eredményt, ha sikerült a vizsgálni szándékozott biomolekulákat előzőleg megfesteni, vagy valamilyen más módon „megcímkézni”, többnyire fluoreszkáló anyagokkal.
Általánosságban ezt a megközelítést meglehetősen nehéz, sőt gyakran lehetetlen volt kivitelezni, ezzel szemben az új módszerrel, melyet iSCAT-nak neveznek, a németországi Erlangen kutatói képesek közvetlenül megfigyelni a szórt fényt, amely az egyedi molekula által keletkezik, egészen pontosan az ő speciális árnyéka.
Ez a módszer nem csak arra alkalmas, hogy a biomedikális diagnózist érzékenyebbé, finomabbá tegye, de arra is képes, hogy mélyebb betekintést nyerhessünk az alapvető biológiai folyamatokba.
Megtalálni egy egyedi proteint egy sejtben, az körülbelül olyan bonyolult feladat, mint például megtalálni egy bizonyos autót valamelyik zsúfolt autópályán, anélkül, hogy a rendszámtáblája a rendelkezésünkre állna. A sejten belül több millió protein található egymás mellett, és ha a kutatók képesek is lennének kihalászni belőlük a keresett egyet, az önmagában még nem oldaná meg a problémát, ugyanis a konvencionális optikai mikroszkóp alatt, ha megfelelő megvilágítást kapna az elfogott molekula, abban az esetben gyakorlatilag láthatatlanná maszkolná a háttér és az előtér.
Az új módszerben az egyes proteinek által szóródó fény interferencia képét használják fel, és a gyenge, de jól kivehető interferencia csíkok azonosításával tudják megállapítani, hogy milyen fajta proteinek találhatóak a sejtben. A karakterisztikus interferencia kép nyeréséhez természetesen lézer megvilágításra van szükség.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás: http://www.ehealthnews.eu/
/Kulcsszavak

optika diagnosztika

Kapcsolódó anyagok

A betegség árnyéka

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


A betegség árnyéka