Hírvilág

A globális felmelegedés 17 százalékkal csökkentheti a vizek élővilágát

2019. JÚNIUS 12.

Szöveg nagyítása:

-
+

A globális felmelegedés 17 százalékkal csökkentheti a vizek élővilágát. A világ óceánjai hal- és egyéb állatállományának egy hatodát veszíthetik el a évszázad végére, ha a klímaváltozás a jelenlegi mértékben zajlik - vélik tengerbiológusok. Minden egyes Celsius-fok, amellyel növekszik a világ vizeinek hőmérséklete, 5 százalékkal csökkenti a tengeri állatok mennyiségét egy tengerbiológusok nemzetközi csoportja által végzett számítógépes összehasonlító vizsgálat szerint. Az elemzés nem foglalkozik az ezen kívül zajló halászat hatásával - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon. Ha a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátása a jelenlegi mértékben zajlik, a biomassza, vagyis minden tengeri élőlény teljes össztömege 17 százalékkal fog csökkenni 2100-ra. De ha csökkenne a szén-dioxid-szennyezés mértéke, a veszteség 5 százalékban limitálható lenne - írták az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált tanulmányban. "Az óceánok biomasszájának hatalmas mértékű csökkenését tapasztalhatjuk", ha a világ nem lassítja le a klímaváltozást - mondta William Cheung, a University of British Columbia tengerbiológiusa, a kutatás társszerzője. Hozzátette: már most vannak megfigyelhető változások. Bár a víz hőmérséklete a leginkább befolyásoló tényező, a klímaváltozás hatására az óceánok savasabbá válhatnak, és csökkenhet az oxigéntartalmuk, ami szintén károsítja a tengeri élővilágot - mondta Cheung. A megjósolt veszteségeknek óriási mértékű hatása van nemcsak a az óceánok biodiverzitására, hanem az emberekre is, hiszen a vizek világszerte fontos forrásokat jelentenek - mondta a Julia Baum, a Victoriai Egyetem biológusa. "A klímaváltozás nagy valószínűséggel okozhat egy sor új, komoly konfliktust az óceánok nyújtotta források használata és az élelmezésbiztonság miatt, főként mivel növekszik a népesség" - tette hozzá. Derek Tittensor, ENSZ-hez tartozó, Angliában lévő World Conservation Monitoring Center munkatársa szerint a legnagyobb állatokat fogja legerőteljesebben érinteni a változás. "A jó hír az, hogy a tengeri élet fő alapkövei, a planktonok és a baktériumok száma kevésbé erőteljesen fog csökkenni. A rossz hír viszont, hogy azok a tengeri állatok, amelyekkel közvetlen kapcsolatban állunk, és amelyek legmélyebben megérintenek minket, a becslések szerint a legtöbbet fognak szenvedni a klímaváltozástól, amint annak hatásai folyamatosan érezhetővé válnak a táplálékláncban" - mondta Boris Worm, kanadai Dalhousie University munkatársa. A tudósok már korábban is tisztában voltak azzal, hogy a klímaváltozás valószínűleg csökkenteni fogja a tengeri élővilágot, de a korábbi számítógépes szimulációk csak a probléma egy-egy részére koncentráltak. Ez a tanulmány hat különböző korszerű számítógépest modellt használ, amelyek a legpontosabb elemzést adják - fejtette ki Cheung. Forrás: MTI MTI 2019. június 12., szerda 13:21

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Operatív törzs: nyilvánosak a hétfőtől érvényes védelmi intézkedések

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

Ökológia

Célkitűzések a biodiverzitás megőrzéséért

2010-ben jött létre a Biológiai Sokféleség Egyezmény (Convention on Biological Diversity), amelynek létrehozásakor egy 10 éves keretrendszert, a biodiverzitási stratégiát (Strategic Plan for Biodiversity 2011–2020) is kidolgozták. Távlati célként azt jelölték meg, hogy 2050-re az ember harmóniában éljen a természettel, a biodiverzitást értékelve, megőrizve, helyreállítva és bölcsen használva. Ennek elérése érdekében fogalmazták meg a 20 Aicsi-célt, amely részletezi a tágabb célkitűzések eléréséhez szükséges teendőket – többek között a biodiverzitás-csökkenés mögött húzódó okok kezelését, a biodiverzitás fenntartható használatát, illetve az ebből származó javak igazságos elosztását.

Ökológia

A gyógyászati célból használt állatokat is fenyegeti az ökoszisztémák leromlása

Az Ecology and Society szaklapban megjelent tanulmány (Global synthesis reveals that ecosystem degradation poses the primary threat to the world’s medicinal animals) az első globális áttekintő munka, ami a gyógyászati állatok felhasználásának és veszélyeztetettségének összefüggéseit vizsgálja. A kutatás célja az volt, hogy tisztázza a gyógyászati célú felhasználás jelentőségét az egyes fajok populációinak csökkenésében, mivel mind szakmai körökben, mind a médiában megjelenik az a nézet, miszerint a gyógyászati célú felhasználás komoly fenyegetést jelent a különböző állatfajokra, azok túlhasználatához vezet.

Hírvilág

53 százalékkal csökkentek az erdőben élő gerincesek populációi 50 év alatt

Több mint felére csökkenetek az erdőben élő gerinces állatok populációi az elmúlt 50 év alatt az erdők biodiverzitásáról a Természetvédelmi Világalap (WWF)vezetésével készült első globális állapotfelmérés szerint.

Hírvilág

Kihalt delfinfajt azonosítottak

Mintegy 25 millió éve élt új delfinfajt azonosítottak amerikai tudósok, a kihalt állat a szakemberek szerint a dél-ázsiai folyami delfin rokona lehetett.