hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


„Látó fülek” - akusztikus segítség vak embereknek


„Látó fülek” -  akusztikus segítség vak embereknek
Kolin Péter
| | |
 

A University of Bristol kutatói olyan képfelismerő rendszereket fejlesztettek ki, amelyek be tudnak azonosítani különféle objektumokat: például fákat, járműveket, oszlopokat. A rendszer „3D térképet” használ - azaz számol a távolságokkal is. A rendszer nemcsak észleli a mozgó tárgyakat, de be is jósolja időben változó pozíciójukat.

Mindezen információk vak emberek számára észlelhetővé, feldolgozhatóvá tételét a kanári-szigeteki La Laguna University egyetem fejlesztői oldották meg, transzformálva a térbeli vizuális információkat egy háromdimenziós akusztikus „térképpé”.

A vak személy fülhallgatókat visel, és hallja, hogyan változnak a hangok, amint körbefordul. Valamely kellően alakított sztereo hangeffektus forrását a személy térbeli pontként képes interpretálni. A hangok hangosabbá, majd halkabbá válnak, ahogy elsétál a tárgyak mellett.

Ahhoz, hogy a „hangpozíciók” a fej elfordításakor ugyanúgy változzanak, mint ahogy a vizuális pozíciók változnának, szükséges volt egy „giroszkópikus szenzor” kifejlesztésére (a feladatot az olasz Polytechnic University of Marche végezte el).

Ez az eszköz lényegében a fej helyzetének változásait méri, s teszi reális időben figyelembe vehetővé.

A hároméves, ezév elején befejeződött program (Cognitive aid system for blind people - CASBLIP) a prototípusok kifejlesztéséig jutott el, amelyeket sikerrel teszteltek vak embereken, reális környezeti feltételek között.

eLitMed.hu, dr.Kolin Péter

Kulcsszavak

látás, vak, computer, segédeszköz

Kapcsolódó anyagok

Életminőséget javító gyógyászati segédeszközök

Tumorellenes vakcináció

Az orvos felelőssége a vakcinációval kapcsolatos tájékoztatásban

Poliszacharid versus konjugált pneumococcusvakcina melyiket előbb?

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


„Látó fülek” - akusztikus segítség vak embereknek