hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


3D-s emberi csontváz-modell


3D-s emberi csontváz-modell

| | |
 


Az adatokat egy 78 éves, normál morfológiájú nő (magasság: 171 cm, súlya: 64 kg) holttestének tanulmányozása során gyűjtötték. 2010 végére az LHDL gyűjteményében az LHDL Donor1-nek nevezett tetem minden vázrendszeri adata képpé feldolgozva elérhető lesz – jelentette be az Istituto Ortopedico Rizzoli Bologna (Olaszország) ez év június 29-én.

A csontok felületeiről készült képeket az LHDL Donor1 teljes testén végzett CT-felvétel-sorozat feldolgozásából nyerték. A CT-felvételek szegmentálását három lépésben végezték el, annak érdekében, hogy a csontok felszínét megrajzolhassák:
- egy képzett technikus elvégezte a „durva” szegmentációt,
- egy anatómus pontosította a szegmentációt az összes csont esetében (figyelembe véve az izületek morfológiáját),
- háromdimenziós, poligonális felület-modelleket generáltak minden csont külső felületére.

A képek szabadon letölthetők a PhysiomeSpace szolgáltatás segítségével, és szabadon felhasználhatóak nonprofit kutatási célokra.

A szolgáltatás felhasználását megkönnyíti, hogy a PhysiomeSpace honlapján regisztrálók számára 1 Gb tárhelyt is ingyenesen rendelkezésre bocsátanak; ahova pl. az éppen kutatott képek áttölthetők. Ahhoz, hogy hozzá tudjunk férni a LHDL-gyűjteményhez, először regisztrálni kell a BiomedTown portálon, fel kell iratkozni a PhysiomeSpace felhasználói csoportba, és telepíteni kell a PSLoader © felhasználói alkalmazást.Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter

Forrás:

Kapcsolódó anyagok

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Akusztikus képalkotás körvonal detektálással

A visszavert hang láthatóvá teszi az objektumokat. A szonárt a hajózásba használják, hogy információt szerezzenek a tengerfenékről vagy a halrajokról, míg a nőgyógyászok az ultrahang felvételeket arra használja, hogy a magzatokat tanulmányozzák az anyaméhben. Akusztikus eljárással, ultrahanggal anyagvizsgálatot is végezhetnek, hogy rendszeresen ellenőrizzék a vasúti sínek repedéseit vagy a repülőgép tartószerkezeteit.

Tovább


Mobiltelefonos navigációs szolgáltatások az idősebb korosztály számára – lépésről lépésre vezetik őket útjukon

Finnországban a VTT Technical Research Centre kifejlesztett egy olyan mobiltelefon-alapú navigációs szolgáltatást a rászoruló éltesebb generációk számára, amely a megfelelő címre kalauzolja el az idősebb felhasználókat abban az esetben is, ha elvesztek egy számukra idegen városban. A mobiltelefonos navigációs alkalmazás egy európai projekt eredménye, s a szolgáltatás segítségével az idősek a tömegközlekedést is képesek használni, valamint segíti őket az útvonal összes szakaszán.

Tovább


Egy App naponta kétszer, s még a fogorvosod nevét is elfelejted

A British Dental Journal által közzétett kutatás eredménye azt mutatja, hogy a „Brush DJ” nevű mobiltelefonos applikáció használata, mely azt célozza, hogy ösztönözze a fiatalokat, hogy magukévá tegyék és fenntartsák a hatékony orális egészségügyi ellátási rutin tényeken alapuló technikáit, hatékony, és eléri céljait. A "Brush DJ" 2011 végén indult útjára az Apple App Store-ban,, és 2013-ban felvételt nyert a NHS által kiválasztott Egészségügyi Alkalmazások Könyvtárában. 2015 februárjáig a Brush DJ-t, amely ingyenes, és nem tartalmaz reklámokat vagy app-vásárlásokat,, már több mint 197.000 júzer letöltötte 188 országban. Az alkalmazást bármilyen típusú fogkefével használni lehet .

Tovább


Törvények egyengethetik az e-egészségügy fejlesztését Németországban

Az e-egészségügyi törvényjavaslat, amit ezév tavaszán nyújtottak be, pontos határidőket tűz ki az e-egészségügy infrastruktúrájának kialakítására és az eHealth (elektronikus egészségügyi) szolgáltatások bevezetésére. A megvalósítás mielőbbi előmozdítására szankciókat és ösztönzőket egyaránt alkalmazni fognak a német egészségügyben.

Tovább


3D-s emberi csontváz-modell