hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


USA: Tíz hét a görbe letöréséig?


USA: Tíz hét a görbe letöréséig?

| | |
 

2020.április 1.-én a NEJM egy jelentős figyelmet kiváltó szerkesztőségi közleményt jelentetett meg Harvey V. Fineberg, a National Academy of Medicine előző elnöke tollából. A jeles szerző egy teljesen új “haditervet” javasol az USA számára a COVID-19 járvány leküzdésére. Javaslatának lényege, hogy 1/ az USA elnöke nevezzen ki egy neves katonai “parancsnokot", aki a szektorokon átívelően irányítja a védekezést 2/ legyen masszív, több millió főre kiterjedő, gyors tesztelés 3/ kellő számban biztosítani kell a védőfelszereléseket és az ellátáshoz szükséges eszközöket országos szinten 4/ egy új osztályozási modell alkalmazása: fertőzött, vélelmezhetően fertőzött, fertőzésnek kitett, nem fertőzött és nem is volt fertőzésnek kitéve, felgyógyult 5/ a teljes lakosság mozgósítása 6/ a tevékenység végzésével egyidejű tanulás és kutatás. Véleménye szerint, ha mindez megvalósulna, akkor nem csupán a járványgörbe ellaposítása, hanem letörése válna lehetségessé az USA-ban.


A szerző orvos, és Washington, DC-ben a Nemzeti Akadémiák “Új fertőző betegségek és a 21. század egészségügyi vészhelyzetei” nevű állandó bizottságának tagja. Arra hívja fel a figyelmet, hogy Donald Trump elnök a jelenlegi helyzetet a koronavírus elleni háborúnak nevezte, amelyet végig kell harcolni, és győzelemmel kell lezárni.

A pandémia és a gazdasági következmények tekintetében több hónapos időtávot kell figyelembe venni, és az utóbbiak még akkor is gondot fognak okozni, amikor a járvány időszaka már véglegesen lezárult. Természetesen az első lépés a járvány felszámolása lesz, de ennek kapcsán nem az esetek gyakorisági görbéjének lenyomására, hanem letörésére kell összpontosítani az erőfeszítéseket. Amit a kínaiak Wuhan-ban megtettek, arra az USA is képes lesz a következő 10 hétben. Minden szükséges járványügyi intézkedés birtokában úgy kell a gazdaságot új életre kelteni, hogy az élénkülés semmiyen többlet áldozatottal ne járjon. Ha mindez az alábbi 6 irányelv szerint történik, június elején az ország megkezdheti a kilábalást a válságból.

1. Egységes katonai irányítás: célszerű volna, ha az elnök azzal lepné meg állandó bírálóit, hogy közvetlen bizalmát élvező, köztiszteletben álló szövetségi katonai parancsnokot nevezne ki, aki korlátlanul rendelkezne minden civil és katonai erőforrás felett. A rendszert a szövetségi tagállamok is átvennék, akik a helyi viszonyoknak megfelelő intézkedésekről gondoskodnának.

2. Milliós nagyságrendben kell diagnosztikus teszteket végezni, de csak azokon, akik valamilyen tünettel rendelkeznek. Mindez a következő 2 hétben volna esedékes. Tesztek nélkül nem követhető a fertőzés útjainak valós mintázata. Szükség esetén mobil diagnosztikus állomásokat is munkába kell állítani.

3. Minden egészségügyi dolgozót el kell látni személyi védelmi felszereléssel, a kórházakat pedig a súlyos betegek ellátásához szükséges eszközökkel. Az előbbi csakúgy, mint katonai bevetéseknél, alapvető követelmény azok védelmére, akik szó szerint a frontvonalban harcolnak. Másfelől, a kórházakat egy nemzeti készletgazdálkodási alapból kell felszerelni, elsősorban lélegeztető gépekkel, hogy technikai oldalról hiány ne keletkezzék, és orvosi etikai szempontból az ellátó helyek ne kényszerüljenek kritikus döntéseket hozni.

4. A népességet 5 csoportba kell sorolni a megfelelő ellátás érdekében. 1) tisztázni kell, hogy ki fertőződött, 2) ki az, akinél ez alaposan vélelmezhető, 3) ki járt fertőzött környezetben, 4) ki az, aki nem exponált és nem is fertőzött, 5) ki az, aki meggyógyult, és kellő immunitással rendelkezik. Technikailag semmi akadálya egy ilyen csoportosítás létrehozásának. Csak a súlyos esteket kell kórházba utalni, a szükségkórházakban pedig az enyhe vagy középsúlyos betegeket kell kezelni, izolációs rendszerben, ami akadályozni fogja a járvány terjedését. Az exponáltakat az üresen álló szállodákban lehet elhelyezni, 2 hetes megfigyelésre. A gyógyultak azonosítására immunolgiai teszteket kell végezni, ők ugyanis kulcspozícióban lesznek a gazdaság újraindításában.

5. Mozgósítani kell minden közösséget. Mindenkinek szerepe van a háború megnyerésében. Szabadjára kell engedni az amerikai szellemi kapacitásokat az orvosi kutatásban, az információs technológiában, a mesterséges intelligencia kutatásában, és az elektronikus kommunikáció sebességének fokozásában. Másfelől a hétköznapokban, a saját szociális környezetében, mindenki segíthet megfékezni a járvány terjedését, mindenki támogathatja a barátait és szomszédjait. Miután minden egészségügyi dolgozó hozzájutott a számára szükséges védőfelszerelésekhez, a posta-szolgálatok minden háztartásba kiszállíthatják a maszkokat és a fertőtlenítő szereket. Ha mindenki maszkot visel – még tünetmentes fertőzöttként is - , aki elhagyja a lakóhelyét, akkor kisebb eséllyel terjeszti a fertőzést másokra és a maszk sem lesz stigmatizáló.

6. Valós-idejű, a tevékenység közben történő tanulásra és ezzel egyidőben zajló, összehangolt alapkutatásokra van szükség. A betegek ellátásban a fordulópont a hatásos vírus-ellenes kezeléssel fog bekövetkezni. Így történt ez az AIDS-vírus esetében is, de a SARS-CoV-2 kapcsán még gyorsabb fokozatba kell kapcsolni. A siker a vírus természetének megismerésétől függ, és ezt követhetik a hatékony intézkedések a járvány legyőzésére.

Mindenek előtt a tudományos kutatásokra kell hagyatkozni, amelyek ha eredménnyel járnak, a gazdaság valamennyi területe újraéledhet, a légiközlekedéstől kezdve a szállodákon és éttermeken, a turizmuson át valamennyi szolgáltatással bezárólag. Ha az embereknek néhány hónap múlva pénz lesz a zsebében, a kis- és középvállalkozások védelmet kapnak, és könnyebben lehet hitelekhez jutni, az elnök, a kongresszus, és a jegybanki feladatokat ellátó Federal Reserve máris megadta az első lökést a gazdaság újraindításához.

Félmegoldásokkal nem lehet harcolni a koronavírus ellen, ezek ugyanis hosszú távon csak járulékos terheket jelentenének a nemzetgazdaságnak. Növekedne a betegségteher és az egészségügyi kiadások, és a megszorítások is szaporodnának. Másfelől gondolni kell a népegészségügyi infrastruktúra átszervezésére és megerősítésére, szövetségi, tagállami és helyi szinten egyaránt.

A jövő nem szólhat arról, hogy a félmegoldások és bátortalan kezdeményezések sorozata kövesse egymást. Határozottan cselekedve és virágzó gazdasággal, 2020. június 6-án a normandiai partraszállás évfordulójára az Egyesült Államok újabb történelmi győzelmet jelenthet be, ezúttal a koronavírus felett.

Szemlézte:
Balázs Péter dr.

Eredeti közlemény:
Harvey V. Fineberg, M.D., Ph.D.:Ten Weeks to Crush the Curve A Gordon and Betty Moore Foundation, Palo Alto, CA, és a National Academies Standing Committee on Emerging Infectious Diseases and 21st Century Health Threats, Washington, DC. munkatársa.
NEJM 2020. április 1. DOI: 10.1056/NEJMe2007263


2020.április 02.


Kulcsszavak

COVID-19, szerkesztőségi, US, politika

Kapcsolódó anyagok

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Diabetológus megjegyzése

COVID-19: A kontaktok követésének részletes előnyei

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

Tovább


Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Többeket távol tart mind az orvosi vizittől, mind a korábban szedett gyógyszereiktől a korona vírus okozta bizonytalan helyzet. Orvosokat, pácienseket egyaránt. Sokakat az interneten keringő álhírek rémítenek el, másoknak a személyes találkozás, a kórházba belépés maga a mumus. Most valamennyi szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy minden olyan kezelésre, diagnosztikára és gyógyszeres terápiára szükség van, amelyek elmulasztása a későbbiekben tartós egészségkárosodást, vagy akár életveszélyes következményekkel járhat. Legyen az egy vérnyomáscsökkentő készítmény, vagy akár tényleg akár egy életmentő daganat ellenes terápia.

Tovább


Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Jogosan állapítja meg a cikk szerzője, hogy ebben a tekintetben senki nem tud akár rövid vagy hosszú távú prognózist mondani. Nem tudhatjuk, hogy a régi struktúrák és beidegződések hogyan változnak meg a napjainkban lejátszódó események hatására. Bizonyos kérdések azonban olyan válaszadási kényszereket tesznek nyilvánvalóvá, amelyekből mégis képet alkothatunk a jövőt illetően. Ezek a kérdések: az idő gyorsulása, az új klinikai irányelvek, az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, az orvos-beteg kapcsolat változása, készenlét a veszélyekkel szemben és a társadalmi egyenlőtlenségek.

Tovább


Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Tovább