hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Így készült a Mayo Clinic kórházainak hálózata a COVID-19-járványra


Így készült a Mayo Clinic kórházainak hálózata a COVID-19-járványra

| | |
 

A Mayo Clinic eddig is komoly hangsúlyt fektetett arra, hogy a klinikai hálózatot felépítő három nagy centrum és sok kis kórház közös ellátási szabványok alapján működjön. Normál esetben a szakbizottságaink átgondoltan, hetek vagy hónapok alatt dolgoznak ki konszenzust a kérdéses ügyekben, minden érintett bevonásával; ugyanakkor kialakították annak struktúráját is, hogy szükség esetén gyors döntéshozatalra állhassanak át kizárólag az adott probléma vezető szakértőinek részvételével. Ez a kölcsönös bizalmon alapul az utóbbiak és a frontvonalban dolgozók között: a menedzsment bízik abban, hogy váratlan helyzettel közvetlenül szembesülő szakemberek képesek önállóan döntéseket hozni, míg utóbbiak megbíznak a „fentről” érkező üzenetek, felszerelések, információk megfelelőségében, helytállóságában.

A Mayo Clinic hatalmas kórház-hálózatot üzemeltet, vezető kórházakkal Arizonában, Floridában és a központban, a Minnesota állambeli Rochesterben. Évek óta dolgozik azon, hogy, változatos méretű, a különböző tagállamokban elhelyezkedő egységei közös elvek és jó gyakorlatok alapján működjenek. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy előbb-utóbb COVID-19 betegeket is fel kell venni, megkezdték a közös alapelvek kidolgozását. Már január első felében nagy csoportos megbeszéléseket szerveztek, magas vezetői szinten áttekintették a meglévő irányelveiket és eljárásokat, és azt, hogy ezek közül melyek alkalmazhatók a szükséges módosításokkal erre a járványra.

Később, amikor a valós esetek érkezése már küszöbön állt, egyrészt felállítottak egy rendkívüli helyzetekben alkalmazandó utasítási struktúrát, másrészt napi telekonferenciákat tartottak a klinikák összes fertőzésprevencióval és -kontrollal foglalkozó szakembereinek részvételével. Ezek kötetlen, 15 perces beszélgetések voltak, amelyek során számos kérdést azonnal megválaszoltak, és rengeteg időt megtakarítottak. Ez a korábban soha nem alkalmazott módszer igen népszerűnek és hatékonynak bizonyult – olyannyira, hogy valószínűleg a jövőben is ezt a megoldást alkalmazzák veszélyhelyzetekben.
Mivel a kórház-hálózat egységei az USA különböző tagállamaiban működnek, jó szolgálatot tett a telekonferencia, amikor egyes tagállamok egészségügyi minisztériumai egymásnak ellentmondó információkat adtak ki. A helyben dolgozó kollégák közvetlen kapcsolatba léptek az érintett minisztériumokkal és így az ellentmondás okait villámgyorsan és megnyugtatóan sikerült tisztázni. De ezeken az alkalmakon az egyes kórházak felhívhatták egymás figyelmét valamilyen készlet- vagy kapacitáshiányra is.

Az információk gyors elavulása miatt központi honlapot hoztak létre, amelyen lényegre törően összefoglalták a hivatalos irányelveket, elsősorban arra való tekintettel, hogy azok hogyan működnek a Mayo Clinic hálózat dolgozóinak mindennapi munkája során. Az eddigi tapasztalatokból megtanulták, hogy járvány esetén nem szabad nyomtatott anyagokra, sőt e-mailekre sem támaszkodni, csakis egy folyamatosan frissen tartott honlap garantálja mindenki számára a legújabb információkat.

Jelentős nyereséggel járt az intenzív terápiás egységeken belül egy olyan csapat létrehozása, amelyet a kifejezetten súlyos következményekkel járó, kis esetszámú fertőzések intenzív terápiájára készítettek fel. A szükséges változtatásokkal ez a csapat a COVID-19 járvány súlyos esteinek tömeges ellátásában is folyamatosan támogatja a teljes kórházi személyzetet, megfelelő tanácsokkal és oktatással támogatják a frontvonalban dolgozók munkáját.

Eredeti közlemény:

Namita Seth Mohta, MD: Learnings from Mayo Clinic’s Methods for Scaling a Coordinated and Comprehensive Plan for Covid-19. NEJM Catalyst.


Szemlézte:
Udvari Máté dr.

eLitMed.hu
2020.árpilis 04.


Kulcsszavak

COVID-19, Mayo Clinic, specialista csapat, kórházmenedzsment

Kapcsolódó anyagok

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Diabetológus megjegyzése

COVID-19: A kontaktok követésének részletes előnyei

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

Tovább


Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Többeket távol tart mind az orvosi vizittől, mind a korábban szedett gyógyszereiktől a korona vírus okozta bizonytalan helyzet. Orvosokat, pácienseket egyaránt. Sokakat az interneten keringő álhírek rémítenek el, másoknak a személyes találkozás, a kórházba belépés maga a mumus. Most valamennyi szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy minden olyan kezelésre, diagnosztikára és gyógyszeres terápiára szükség van, amelyek elmulasztása a későbbiekben tartós egészségkárosodást, vagy akár életveszélyes következményekkel járhat. Legyen az egy vérnyomáscsökkentő készítmény, vagy akár tényleg akár egy életmentő daganat ellenes terápia.

Tovább


Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Jogosan állapítja meg a cikk szerzője, hogy ebben a tekintetben senki nem tud akár rövid vagy hosszú távú prognózist mondani. Nem tudhatjuk, hogy a régi struktúrák és beidegződések hogyan változnak meg a napjainkban lejátszódó események hatására. Bizonyos kérdések azonban olyan válaszadási kényszereket tesznek nyilvánvalóvá, amelyekből mégis képet alkothatunk a jövőt illetően. Ezek a kérdések: az idő gyorsulása, az új klinikai irányelvek, az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, az orvos-beteg kapcsolat változása, készenlét a veszélyekkel szemben és a társadalmi egyenlőtlenségek.

Tovább


Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Tovább