COVID-19

COVID-19 a fogorvosi praxisban

2020. MÁRCIUS 23.

Szöveg nagyítása:

-
+

Habár a legtöbb fogászat bezár a COVID-19 járvány alatt, a sürgősségi betegeket a fogászati klinikák ellátják. Milyen módon védekezhetnek a fogorvosok a fertőzésveszélyben, és hogyan előzhetik meg, hogy esetlegesen fertőzött páciensük révén további betegek fertőződjenek meg?

Az International Journal of Oral Science tanulmányának szerzői a kínai példa alapján mutatják be a legfontosabb teendőket és eszközöket, amiket a fogorvosoknak a járvány idején be kell vetniük: 1. a COVID-19-betegek azonosítása, 2. fokozott kéz-higiéné, 3. személyes védőfelszerelés használata, 4. fertőtlenítő szájöblítés a fogorvosi beavatkozás előtt, 5. kofferdam gumilepedő/dental dam izoláció használata, 6. visszaszívást gátló rendszerrel felszerelt fogászati kézidarabok használata, 7. a klinikai környezet fertőtlenítése, 8. a keletkezett veszélyes hulladék megfelelő kezelése.

Az új-koronavírus (SARS-CoV-2) leggyakoribb fertőzési útvonala a direkt transzmisszió (köhögés, tüsszentés, a fertőzött folyadékcsepp inhalációja) és a kontakt fertőzés (érintkezés a száj, orr és szem mukózus membránjával); a nyál közvetítésével a 2019-nCoV direkt és indirekt módon egyaránt átadható, így a fogorvosi ellátás során keletkező aeroszol a fertőzés továbbadásának bizonyított módja. A fertőzött beteg által generált aeroszol a rendelő felületeire rakódva további betegeket fertőzhet meg, ezért a fertőzöttek kiszűrése, a keletkező aeroszol mennyiségének csökkentése és a klinikai környezet fertőtlenítése (valamint a relatív páratartalom csökkentése) a járvány idején különös fontossággal bír.

1. A fogorvosnak képesnek kell lennie a feltehetően vírusfertőzött betegek azonosítására – az ilyen beteget a fogorvosnak nem szabad ellátnia a rendelőjében, hanem azonnal karanténba kell helyeznie, és értesítenie kell az illetékes infekciókontroll hatóságot. A feltehetően vírusfertőzött betegek kiszűrése érdekében érintésmentes homlokhőmérő használata és kérdőív kitöltetése szükséges (a kérdőívben rá kell kérdezni a következőkre: a páciensnek volt-e láza az elmúlt 14 napban; találkozott-e a páciens az elmúlt 14 napban lázas vagy légúti tünetektől szenvedő beteggel; találkozott-e a páciens az elmúlt időszakban sok ismeretlen emberrel, vett-e részt gyűlésen.

2. A fokozott kéz-higiéné azt jelenti, hogy a fogorvosnak és asszisztensének meg kell mosnia a kezét a beteg megvizsgálása előtt, a fogorvosi beavatkozás előtt, miután megérintette a pácienst, miután nem-fertőtlenített felülethez vagy eszközhöz ért, továbbá miután nyálkahártyához, bőrhöz, testfolyadékhoz ért.

3. Olyan személyes védőfelszerelést kell használni, ami alkalmas a vírus távoltartására, így védőszemüvegen kívül arc-pajzsot is, valamint orvosi sapkát, eldobható szájmaszkot, gumikesztyűt, impermeábilis cipővédőt, sebészi köpeny felett hordott extra eldobható védőruhát.

4. Fertőtlenítő szájöblítés a fogorvosi beavatkozás előtt: a koronavírust a klórhexidin nem öli meg, viszont érzékeny az oxidációra, ezért a páciens számára 1%-os hidrogén-peroxid vagy 0,2%-os povidon ajánlott a fogorvosi beavatkozás előtt szájöblítéshez.

5. A kofferdam gumilepedő/dental dam izoláció használata 70%-kal csökkenti a beavatkozás környezetébe kerülő aeroszol-részecskék számát. Az izoláción kívül extra nagy volumenű elszívást kell alkalmazni a procedúra során, a reguláris szukció mellett.

6. Visszaszívást gátló rendszerrel felszerelt fogászati kézidarabokat kell használni: olyan kézidarabokat, amikben a refluxot gátló billentyűk vannak.

7. A klinikai környezet fertőtlenítése: az ismert szabályok mellett érdemes odafigyelni arra, hogy a felvonót használó páciensek megfelelő módon használják a szájat eltakaró maszkjukat és kerüljék a direkt kontaktust a lift gombjaival.

8. A keletkezett veszélyes hulladék megfelelő kezelése a protokollok szigorú betartásával történjen.

Eredeti közlemény:
Peng X, Xu X, Li Y, Cheng L, Zhou X, Ren B. : Transmission routes of 2019-nCoV and controls in dental practice. Int J Oral Sci. 2020 Mar 3;12(1):9


Szemlézte
Kazai Anita dr.

A WHO ajánlásai
WHO: Country & Technical Guidance - Coronavirus disease (COVID-19)

A fenti szemlézés tájékoztató jellegű, tudományos eredmények vázlatos bemutatása, a hazai, a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban érvényben lévő eljárásrend az alábbi oldalon érhető el:
Nemzeti Népegészségügyi Központ: ELJÁRÁSREND A 2020. ÉVBEN AZONOSÍTOTT ÚJ KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATBAN - 2020.03.16.

eLitMed.hu
2020.március 23.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Covid-19-ből gyógyulók állapota 6 hónappal a kórházból való hazabocsátás után

A Lancet tanulmánya az eddigi legnagyobb esetszámú és leghosszabb utánkövetésű kohorszvizsgálat, ami kórházi kezelésben részesült Covid-19-ből gyógyulók állapotával foglalkozik, és az extrapulmonalis szervi manifesztációkról is beszámol. A vuhani vizsgálat eredménye szerint a tünetek jelentkezése után fél évvel a kórházból hazabocsátott betegek 76%-a küzd még legalább egy tünettel.

Idegtudományok

Neurológiai tünetek és emelkedett kórházi mortalitás Covid-19-ben

Mint azt az elmúlt egy év tapasztalatai mutatják, a Covid a tüdőn túl számos egyéb szerv működésében képes kárt okozni. A vese-, máj-, szívérintettségen túl gyakran észlelhetünk az idegrendszert érintő manifesztációt is: többek között fejfájás, anosmia, új stroke vagy a már elszenvedett stroke tüneteinek felerősödése, epilepsziás betegekben emelkedett rohamfrekvencia, Guillain–Barré-szindróma, meningoencephalitis, akut demyelinisatiós encephalomyelitis (ADEM) társulhat a koronavírus-fertőzéshez. Eskandar és társai a Neurology-ban megjelent cikkükben azt vizsgálták, hogy a kórházi ellátást igénylő covidos esetekben a neurológiai tünetek megjelenése együtt jár-e a betegek halálozásának fokozott kockázatával.

Egészségpolitika

Milliók életét mentették a nem-orvosi intézkedések

COVID-19

A nem dokumentált SARS-CoV2-fertőzések nagy száma segíti a járvány gyors terjedését

A nem dokumentált SARS-CoV2-fertőzések prevalenciájának és fertőzőképességüknek becslése alapvetően fontos a COVID-19 betegség prevalenciájának és pandemikus potenciáljának megértéséhez. A kínai szerzők a jelentett fertőzések és mobilitási adatok alapján becsülték meg, hogy a fertőzések hány százalékát jelenthették a Wuhanban január 23-án életbe lépett utazási korlátozások előtt, illetve után.

Egészségpolitika

Háziorvosok az oltások kereszttüzében

Felhívást intézett a lakossághoz az oltásokról Dr. Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Sopron Megyei elnöke, aki szerint a lakosság félrevezetése komoly nehézséget okoz a mindennapi munkájukban. Rajtuk kérik számon, miközben nincs ráhatásuk sem arra, hogy legyen elegendő oltóanyag, sem annak elosztására. Dr. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének (HaOSZ) elnöke viszont azt mondja: igaz, hogy az oltóanyag mennyisége egyelőre korlátozott, viszont egyértelműek a szakmai ajánlások és az már a háziorvosra van bízva, hogyan állítja föl az oltási sorrendet az adott listán belül.