hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


COVID-19: a kardiológiai betegek ellátása - külföldi irányelvek


COVID-19: a kardiológiai betegek ellátása - külföldi irányelvek

| | |
 

Az elmúlt napokban a kardiológiai betegek ellátásának az új-koronavírus okozta járvány idején javasolt speciális szempontjait tárgyaló 4 útmutató jelent meg az Egyesült Államokból, Kínából és Spanyolországból. Az amerikai irányelv a betegek, az egészségügyi szakemberek és az egészségügyi ellátórendszer számára is útmutatást ad a járvány idejére. A kínai irányelv a COVID-19-ben szenvedő kardiológiai betegek intenzív ellátásának a speciális szempontjaival foglalkozik. A spanyol dokumentum a COVID-19-ben szenvedő koronáriabetegek invazív ellátásának az elveit tárgyalja. A három dokumentum mintegy egymásra épül, az általános elvektől a speciális elvek felé haladva ad útmutatást. A második US dokumentum pedig a szívritmuszavarban szenvedő betegek ellátásának - három neves amerikai testület által írt - közös irányelvét tarrtalmazza a COVID-19 pandémia idejére.


Driggin, E. et. al.: Cardiovascularis szempontok a betgekkel, az egészségügyi dolgozókkal és az egészségügyi rendszerrel kapcsolatban a Coronavirus-2019 (COVID-19) pandémia idején. Journal of the American College of Cardiology, 2020. márc. 17. doi: https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.03.031.

A koronavírus-2019 betegség (COVID-19) fertőzéses eredetű, és a súlyos acut respiratoricus szindromát előidéző coronavirus-2 okozza, amely jelentős terheket hárít a szív-érrendszeri betegek ellátására. Először: azok a betegek, akik krónikus szív-érrendszeri betegségben szenvednek, súlyos betegségi, sőt halálozási kockázatnak vannak kitéve. Másodszor: a fertőzés számos közvetlen és közvetett szív-érrendszeri szövődményt idéz elő, a többi között akut szívizom károsodást, myokarditist, ritmuszavarokat és vénás tromboemboliás szövődményeket. Harmadszor: a COVID-19 lehetéges ellenszerei szív-érrendszeri mellékhatásokat okozhatnak. Negyedszer: az ellátórendszer reakciója a COVID-19-re, a kezelés elérhetősége szempontjából hátrányos helyzetbe hozhatja a vírussal nem fertőzött szív-érrendszeri betegeket. Végezetül: a szív-érrendszeri betegek ellátásának biztosítása ennek a területnek a dolgozóit olyan helyzete hozhatja, amelynek következtében vírus-gazdákká válhatnak és terjesztheti a fertőzést. Jelen tanulmányunkban áttekintjük a már lektorált és közlés előtt álló cardiovascularis vonatkozású COVID-19 közleményeket, és felhívjuk a figyelmet arra, hogy milyen területen kellene célzott vizsgálatokat folytatni a betegek, az egészségügyi dolgozók és az egész ellátórendszer érdekében.

Kulcs szavak: coronavirus, cardiovascularis terápia, egészségügyi ellátórendszer

Eredeti közlemény: Cardiovascular Considerations for Patients, Health Care Workers, and Health Systems During the Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Pandemic


Han et al.: A Kínai Kardiológus Társaság (CSC) konszenzus nyilatkozata a súlyos cardiovascularis állapotban lévő betegek kórházi kezelésének alapelveiről a COVID-19 járvány kapcsán : A konszenzus nyilatkozat kínai eredetijének első közlése: Chinese Journal of Cardiology, 2020 March, 48(3):189-194.

A koronavírus-2019 betegség Kína Wuhan tartományban tört ki, és ennek kapcsán adta ki a Kínai Kardiológus Társaság a jelen konszenzus nyilatkozatot, amely a szív-érrendszeri és a fertőző betegségek 125 szakértőjének összefogásával készült. A következő átfogó alapelvekben állapodtak meg: 1) legyünk különös tekintettel a COVID-19 fertőzés megelőzésére és terjedésének korlátozására, önmagunk és az orvosi team védelmének érdekében is, 2) mérjük fel a betegek kockázatait mind a fertőzés, mind a szív-érrendszeri következmények szempontjából. Ahol csak lehetséges, részesítsük előnyben azokat a terápiás megközelítéseket, amelyek a fertőzés terjedését is csökkentik, 3) a kezelési gyakorlatot és az alkalmazott eljárásokat feltétlenül hozzá kell igazítani a helyi kórházak és a helyi egészségügyi bizottságok járványügyi intézkedéseihez.

Kulcs-szavak: : Coronavirus-betegség, szív-érrendszeri betegségek, eljárási módszerek, konszenzus-nyilatkozat.

Eredeti közlemény: CSC Expert Consensus on Principles of Clinical Management of Patients with Severe Emergent Cardiovascular Diseases during the COVID-19 Epidemic


Rafael-Romaguera et al.: A Spanyol Kardiológus Társaság Invazív Kardiológiai és Szív-Ritmus szekciójának konszenzus nyilatkozata az invazív kardiológiai beavatkozások helységeinek működtetéséről a COVID-19 koronavírus járvány idején REC Interv Cardiol. 2020 in press

A SARS-CoV-2 vírus 2020 márciusában különös gyorsasággal terjedt, elsősorban Olaszországban és Spanyolországban. A COVID-19 járvány által előidézett szükségállapot megváltoztatta a szívkatéteres és elektrofiziológiás munkahelyek rutin-szerű működését. Az egészségügyi személyzet olyan helyzetbe került, hogy igazoltan vagy feltételezetten COVID-19 fertőzött betegek kezelését is el kell látniuk. Jelen dokumentum a Spanyol Kardiológus Társaság Invazív Kardiológiai és Szív-Ritmus szekciójának konszenzus nyilatkozata. Az a célja, hogy megfelelő tájékoztatást adjon azoknak az egészégügyi szakembereknek, akik invazív kardiológiai egységekben (szívkatéterezés, elektrofiziológiai laboratóriumok, pacemaker implantációs team-ek) teljesítenek szolgálatot, annak érdekében, hogy a betegek minőségi ellátása a megfelelő járványügyi intézkedések mellett is fennmaradjon.

Kulcs-szavak: Invazív kardiológia, Electrofiziológia, Fertőzés, Megelőzés, COVID-19, koronavírus. Pandémia

Eredeti közlemény: Consensus document of the Interventional Cardiology and Heart Rhythm Associations of the Spanish Society of Cardiology on the management of invasive cardiac procedure rooms during the COVID-19 coronavirus outbreak


Guidance for Cardiac Electrophysiology During the Coronavirus (COVID-19) Pandemic from the Heart Rhythm Society COVID-19 Task Force; Electrophysiology Section of the American College of Cardiology; and the Electrocardiography and Arrhythmias Committee of the Council on Clinical Cardiology, American Heart Association

Három amerikai, a szívritmuszavarok kivizsgálásával, kezelésével foglalkozó szakmai testület elkészítette a szívritmuszavarban szenvedő betegek ellátásának a közös irányelvét a COVID-19 pandémia idejére. Részletesen foglalkoznak a COVID-19-nek a ritmuszavarokra gyakorolt hatásával, az állapot hevenységét és a társbetegségeket figyelembe vevő ellátási sorrenddel, az invazív és a nem-invazív elektrofiziológiai módszerek alkalmazásának az adott körülmények között történő alkalmazásával, az ellenőrző vizsgálatok rendjével, a szívritmuszavarok kezelésére beültetett eszközök lekérdezésével, ellenőrzésével, a tele-medicina kiterjedtebb alkalmazhatóságával.

Kulcs-szavak: szívritmuszavar, COVID-19, elektrofiziológiai módszerek

Eredeti közlemény: Guidance for Cardiac Electrophysiology During the Coronavirus (COVID-19) Pandemic from the Heart Rhythm Society COVID-19 Task Force; Electrophysiology Section of the American College of Cardiology; and the Electrocardiography and Arrhythmias Committee of the Council on Clinical Cardiology, American Heart Association


eLitMed.hu
2020.március 29.

A fenti nemzetközi iránymutatások csak tájékoztató jellegű ajánlások, a COVID-19 járvánnyal kapcsolatban érvényben lévő hazai eljárásrend az alábbi oldalon érhető el: Nemzeti Népegészségügyi Központ: ELJÁRÁSREND A 2020. ÉVBEN AZONOSÍTOTT ÚJ KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATBAN - 2020.03.18.

Kulcsszavak

COVID-19, kardiológiai betegek ellátása, koronáriabetegek

Kapcsolódó anyagok

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Diabetológus megjegyzése

COVID-19: A kontaktok követésének részletes előnyei

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!

Tovább


Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Többeket távol tart mind az orvosi vizittől, mind a korábban szedett gyógyszereiktől a korona vírus okozta bizonytalan helyzet. Orvosokat, pácienseket egyaránt. Sokakat az interneten keringő álhírek rémítenek el, másoknak a személyes találkozás, a kórházba belépés maga a mumus. Most valamennyi szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy minden olyan kezelésre, diagnosztikára és gyógyszeres terápiára szükség van, amelyek elmulasztása a későbbiekben tartós egészségkárosodást, vagy akár életveszélyes következményekkel járhat. Legyen az egy vérnyomáscsökkentő készítmény, vagy akár tényleg akár egy életmentő daganat ellenes terápia.

Tovább


Mi lesz majd „normális” a koronavírus után?

Jogosan állapítja meg a cikk szerzője, hogy ebben a tekintetben senki nem tud akár rövid vagy hosszú távú prognózist mondani. Nem tudhatjuk, hogy a régi struktúrák és beidegződések hogyan változnak meg a napjainkban lejátszódó események hatására. Bizonyos kérdések azonban olyan válaszadási kényszereket tesznek nyilvánvalóvá, amelyekből mégis képet alkothatunk a jövőt illetően. Ezek a kérdések: az idő gyorsulása, az új klinikai irányelvek, az egészségügyi dolgozók munkakörülményei, az orvos-beteg kapcsolat változása, készenlét a veszélyekkel szemben és a társadalmi egyenlőtlenségek.

Tovább


Diabetológus megjegyzése

A teljes magyar lakosság nagyjából 10%-a érintett cukorbetegség szempontjából. Sajnos, ahogy a legtöbb fertőző betegség lefolyását, a COVID-19-ét is jelentősen rontja a cukorbetegség. A cukorbetegség a COVID-19 fertőzés letalitását 50%-al növeli. A népbetegségnek számító cukorbetegség csak úgy, mint a súlyos tünetekkel járó koronavírus fertőzés gyakrabban érinti az egyébként is idősebb, polimorbid és ezért esendőbb betegeket. A két betegség között ezen kívül is számos kapcsolat lehet (ACE-2 expressio, DPP4, immunrendszer), mely a szemle tömören összegez. Maga a COVID-19 is rontja a glikaemiás paramétereket, ugyanis egyaránt károsítja az inzulinszekréciót és fokozza az inzulinrezisztenciát. Ez összhangban van azzal régi megfigyeléssel, mely szerint a lázzal járó betegségek esetén eddig is hasonló jelenséget láttunk.

Tovább