TARTALOM

 VISSZA

 


LAM-net rejtvény


<b>LAM-net rejtvény</b>

| |
 I. Orvosi összhangzattan

Nincs más dolga, mint megtalálni a helyes válaszokat s az ehhez tartozó betűket egymás mellé rakva felismerni, melyik zenei alapakkord hangjait adja ki a három hang….?

1. Melyik az a szindróma (manóarc, suta kézügyesség), amelynek szenvedői körében az átlagosnál jóval magasabb az abszolút hallás.

A Stockholm-szindróma
B Rett-szindróma
C Williams-Beuren szindrómában

2. A zene érzelmeket vált ki az emberből, a kutatások szerint a szépnek és kellemesnek talált zene melyik agyféltekét érinti erősebben?

D a jobb féltekét foglalkoztatja.
E a bal agyféltekét erősebben érinti
F egyik agyféltekére sem hat erősebben

3. Kinek a zenéjét alkalmazták az amerikai és angliai orvosok kísérletileg a térbeli tájékozódás javítására illetve az epilepszia gyógyítására?

G Mozart
H Wagner
I Beethoven


II. Meghökkentő gyomorfekély

Barry Marshall és kutatótársa 2005-ben Nobel-díjat kaptak eredményeikért. Marschall biztos volt benne, hogy a gyomorfekély nem csupán a helytelen életvezetés és az egészségtelen táplálkozás miatt alakul ki, hanem azt egy baktérium okozza.
Nem árulta el a családjának és a kórházban sem, hogy mire készül, amikor lenyelte a baktériumot. Három napig jól volt, aztán hányni kezdett, és a felesége szerint orrfacsaróan büdös volt a szája. A tíz nappal később elvégzett biopszia bebizonyította, hogy a baktérium hatott, és a tudósnak idült gyomorhurutja lett, ami a fekély kiindulópontja.
Milyen baktériummal kísérletezett önmagán?

(Egy kis segítség)III. Vészmadár

Ez az a járvány, amely 1346 és 1350 között 20 millió ember halálát okozta Európában. Ez az a járvány, amely életre hívta a haláltáncot és a boszorkányüldözést. Ez az a járvány, amely miatt az egykori lepra kórházakat alakították át karantén-kórházakká, s ez az a betegség, amellyel a tatárok úgy fertőzték a körül vett várak lakóit, hogy a betegségben meghaltak hulláit lőtték be a várfalak mögé. És ez az a betegség, amelynek köszönhetően Európa minden tizedik lakosa immunis az AIDS vírusával szemben.


[pdok.jpg]

A képen látható orvos mely járványos
betegség ellen öltözött maga is rémisztően?A megfejtéseket kérjük 2009. december 20-ig elküldeni a nagyzs@lam.hu címre. A megfejtők között jegyeket sorsolunk ki a Láthatatlan kiállításra.


A LAM decemberi fejtörője
Korábbi rejtvényünk


Kapcsolódó anyagok

A nyári forróság vonzza a kórokozókat

Szeniortorna - Idősebbek is elkezdhetik

Indulnak az idei MESZK-pályázatok!

Robotoké a jövő a szívsebészetben is

Szorongástól szabadító festmények

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Világháború, forradalom és hidegháború a föld alatt: a budapesti Sziklakórház

A történelem fordulatait, amelyekben az emberi élet sokszor nem számít, végigkíséri a háborús orvoslás története, amely mérsékelni próbálja a károkat. Legtöbbször nem ideális körülmények között, orvosok, ápolók és önkéntesek heroikus munkájával, folyamatosan alkalmazkodva a pillanatnyi lehetőségekhez és szükségletekhez.

Tovább


Az azonos nemű párok gyermekvállalásának egészségügyi vonatkozásai

Az elmúlt évtizedek társadalmi változásai és tudományos eredményei hatására egyre több országban legalizálják az azonos nemű párok házasságát, biztosítják számukra a közös örökbefogadást és a támogatott reprodukcióhoz való hozzáférés jogát.

Tovább


Platina reneszánsz gyógyszakácskönyve

Az első ismert európai szakácskönyvet egy bizonyos Marcus Gavius Apicius írta latin nyelven, De re coquinaria (A konyhaművészet- ről) címmel, valószínűleg az 1. században. Fenn - maradt - immár magyarul is olvasható - változata azonban sokkal későbbi, a 4-5. századból származhat.

Tovább


„… legyőztem a betegséget, és legyőztem a halált…”

A fenti büszke kijelentést Paul Gascoigne egykori futballista tette, miután súlyos alkoholproblémái miatti terápiában vett részt. A betegségekkel, kezelésükkel és a gyógyulással kapcsolatos szokásos, már-már közhelyes kifejezések jelennek meg itt: a győzelem, a háttérben az esetleges vereséggel (X. Y. celebritást legyőzte a rák, vagy elvesztette a küzdelmet a rákkal stb.), azaz a harc, sőt háború kifejezéseivel írjuk le, ragadjuk meg az orvoslás folyamatát.

Tovább


<b>LAM-net rejtvény</b>