TARTALOM

 VISSZA

 


Divat az e-cigaretta


Divat az e-cigaretta

| | |
 

Az e-cigaretták cigaretta alakú, elemmel működő, nikotinpárásító eszközök, amelyek népszerűsége folyamatosan nő. A dohányzásról leszoktató segédeszközként reklámozzák, de keveset tudunk a kockázatairól és az előnyeiről.
A CDC által támogatott és 2013-ban közölt két vizsgálat eredményei az e-cigaretták növekvő népszerűségét mutatták. 2010-ben és 2011-ben kérdeztek meg felnőtteket levélben és interneten. Az e-cigaretták ismerete 39%-ról 58%-ra nőtt, a valah e-cigarettát használóké pedig 2,5%-ról 6,2%-ra. Az aktuálisan dohányzók között a valaha e-cigarettát használók aránya 7,8%-ról 21,2%-ra emelkedett.
A 2011-ben és 2012-ben iskolákban végzett vizsgálatban hasonló tendenciákat észleltek a fiatalok körében. A valaha e-cigarettát használók aránya 1,4%-ról 2,7%-ra nőtt a középiskolások és 4,7%-ról 10,0%-ra az egyetemisták körében. Fontos, hogy a valaha e-cigarettát használt középiskolások 20,3%-a azt mondta, hogy soha nem szívott hagyományos cigarettát.
Vizsgálták azt is, mennyire alkalmas az e-cigaretta a leszokás segítésére. Az Új-Zélandon végzett vizsgálatban 657 felnőtt, leszokni szándékozó dohányost soroltak be véletlenszerűen három csoportba: e-cigaretta (16 mg nikotin vagy placebo) vagy 21 mg nikotint tartalmazó tapasz 13 hétig. Hat hónap után mindhárom csoportban hasonlónak találták a leszokottak arányát: 7,3% nikotinos e-cigarettával, 5,8% tapasszal és 4,1% placebo e-cigarettával. A nikotinos e-cigarettát használók szignifikánsan tovább megtartóztatták magukat, mint a többi csoport tagjai (medián 35, 14 és 12 napig).
Sok kérdés tisztázatlan az e-cigarettákkal kapcsolatban. A függőség mellett milyen veszélyt jelent még a nikotingőz belégzése, különösen a gyerekek fejlődő agyára? Van más ártalmas anyag is az e-cigarettában? Árthat-e a nemdohányzóknak a másodlagos nikotinpára? Valóban kevésbé ártalmas az e-cigaretta, mint a dohányzás és segíti a leszokást? Vagy fordítva, hozzásegít a dohányzás elkezdéséhez, hátráltatja a leszokást és aláássa a dohányzásellenes kampányt?
Az e-cigarettát ma dohányterméknek tartják az Amerikai Egyesült Államokban, de az FDA még nem szabályozta hatóságilag a forgalmazását. Hamarosan előzetes szabályozást adnak ki, a véglegeshez további vizsgálatok szükségesek.

Bruce Soloway, MD

Eredeti megjelenés:
http://www.jwatch.org/na33086/2013/12/31/electronic-cigarettes-increasingly-used-still-unregulated

2014. április 7.

Szemlézte:
dr. Lipták Judit


Kulcsszavak

dohányzás, leszokás, kockázat

Kapcsolódó anyagok

Dohányzási szokások és leszokásra való hajlandóságot előre jelző tényezők egészségügyi dolgozók körében

Elhízás és cardiovascularis kockázat. Az ESH és az EASO közös cselekvési programja

A hyperurikaemia mint cardiovascularis rizikófaktor: újdonságok a kezelési ajánlásokban

A statin használata növeli a diabetes kockázatát

A naponta egyszeri vs. kétszeri nem K-vitamin-antagonista orális antikoaguláns kezelés melletti, való életbeli adherencia hatásának modellezése

Hozzászólások:

1.,   Pintér Márta mondta   2014. Április 17., Csütörtök 20:47:53

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Programajánló: Bartók, Jazz, Kékszakállú herceg vára

A Blaubart (Kékszakáll) egy svájci klasszikus-jazz trió, melynek vezércsillaga Bartók zenéje. Amikor ebben a formációban elkezdtek zenélni és felmerült az igény, hogy a saját kompozíciók és az improvizálás mellett klasszikust is játszanak...

Tovább


Shakespeare Fesztivál 2016 Gyula

2005 óta rendezik meg július elején a tíznapos Shakespeare Fesztivált, amellyel a Gyulai Várszínház kilépett a nemzetközi fesztiválok közé. A fesztivál hírnevét többek között az is bizonyítja, hogy világhírű rendezők hozzák el előadásaikat és neves színházak jelentkeznek, hogy produkciójukat bemutassák Gyulán.

Tovább


Programajánló: Vivant - Finisszázs

Kőszeghy Flóra tárlatvezetéssel egybekötött finisszázst tart 2016. június 10-én, pénteken 19.00-tól a Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) kiállítótermében. A festő tárgyrészleteket tartalmazó nagy méretű festményei mellett az eredeti tárgyak is megtekinthetőek.

Tovább


Hirano Keiicsiró Budapesten

Szeptember 25-én pénteken 17:30-kor a Nemzetek Házában (Bp. VI. Bajza u. 54. földszint) előadást tart Hirano Keiicsiró, Akutagava-díjas japán író.

Tovább


Divat az e-cigaretta