TARTALOM

 VISSZA

 


A korai agyi MRI vizsgálat jól jelzi a későbbi esetleges motoros zavarokat
| |
 

Az újszülött kori hypoxiás-ischaemiás encephalopathiát követően a korai mágneses rezonanciás vizsgálat által kimutatott szürkeállomány-károsodás kétéves korra előrevetíti az esetleges motoros zavarokat.

Bár a mágneses rezonanciás vizsgálat (MRI) jó módszer a hypoxiás-ischaemiás encephalopathia (HIE) lehetséges hatásainak előrevetítésében, pontossága és elvégzésének időpontja kérdéses (Early Hum Dev 2010; 86:351). Ebben a 14 évig tartó, retrospektív kohoszvizsgálatban összevetették átlagosan tíznapos korban végzett MRI-vizsgálatok jellemzőit, átlagosan kétéves, HIE-vel született gyermekek halálozási adataival és idegrendszeri fejlődésével. A vizsgálatban csak azok a csecsemők vehettek részt, akiknél az MRI a bazális ganglion és a thalamus (BGT) sérülését igazolta, ami jelzi a születés alatti akut hypoxia-ischaemiát.

A súlyos BGT-sérülés képe a követés során szoros összefüggést mutatott a későbbi súlyos mozgászavarokkal (érzékenység, 96%; specifikusság, 77%; pozitív prediktív érték, 85%; negatív prediktív érték, 94%). Hasonlóképpen a capsula interna hátsó végágában (PLIC) a jelképzés rendellenessége előrevetíti kétéves korra a járási képtelenséget (érzékenység 92%; specifikusság, 77%; pozitív prediktív érték, 88%; negatív prediktív érték, 85%). A súlyos agytörzsi sérülés önálló összefüggésben áll a hároméves korig bekövetkező halálozással (valószínűség, 61%).

Magyarázat: Ezek az eredmények alátámasztják az agyi MRI szisztematikus használatának jelentőségét az HIE-val született csecsemők várható idegrendszeri fejlődésének felvázolásában. A születés utáni első 6 hétben elvégzett agyi MRI-n látható súlyos BGT-laesiók és PLIC rendellenes jeladása különösen jól jelzik a későbbi fejlődési károsodásokat. Még az újszülöttek intenzív osztályról történő elbocsátása előtt a nagy kockázatú betegek azonosítása lehetővé teszi, hogy korán beavatkozhassanak, így biztosítva számukra jobb kilátásokat (Acta Paediatr 2008; 97:853 and Paediatr Child Health 2006; 11:278). Ráadásul a szülőket korai csecsemőkorban fel lehet készíteni, hogy mire számíthatnak, így sokkal hatékonyabban tudnak részt venni a gyermekeik fejlesztésében.

Egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy az újszülött kori HIE után minél korábban végzett agyi MRI nemcsak pusztán tudományos adat, hanem nagyon fontos klinikai értéke van az agyi sérülés helyének megállapításában, így segítve a csecsemők jövőbeli állapotának felvázolását. A klinikusoknak és neuroradiológusoknak átfogó ismereteik kell legyenek az újszülöttek agyának kórélettanáról, és aktívan együtt kell működjenek annak érdekében, hogy az MRI-képek optimális értelmezéséhez szükséges naprakész újszülött MRI-protokollt és a laesiók egységesített osztályozását használják.

Fordította: Pásztor Viktória
Eredeti közlemény: Predicting Outcomes After Neonatal Hypoxic-Ischemic Injury, Journal Watch Neurology August 9, 2011Kulcsszavak

agyi MRI, neuroradiológia, agytörzsi sérülés,

Kapcsolódó anyagok

Cerebralis amyloid angiopathia-asszociált gyulladás: SWI a kulcs a diagnózishoz?

Az akut ischaemiás stroke neurointervenciós kezelésével szerzett kaposvári tapasztalataink

A korai agyi MRI vizsgálat jól jelzi a későbbi esetleges motoros zavarokat

Intracranialis éranomáliák korszerű neurointervenciós kezelése

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

Az orvosok kötelezettségei, a betegek jogai a dualizmus korában hatályos egészségügyi jogszabályok alapján

Az egészségügyi szolgáltatások, különösen a fekvőbeteg-ellátás rendszere, látványos fejlődésen ment keresztül a dualizmuskori Magyarországon. Ennek jogi alapját az 1876. évi XIV. tvc. teremtette meg. Napjainkban már megkérdőjelezhetetlen a betegek mint egészségügyi szolgáltatás fogyasztók jogi helyzetének törvény általi rögzítése.

Tovább


Pszichoneuroimmunológia és a megtestesült elme

A kortárs tudatkutatás egyik jelentős filozófiai törekvése egy olyan magyarázati keretrendszer létrehozása, mely sikeresen képes megbirkózni a test-tudat viszony filozófiai problémájával. Descartes gyakran mint a dualizmus atyja jelenik meg a modern elmefilozófiában.

Tovább


Purpurás beteg hirtelen halála - post mortem felismert polyangiitisszel járó eosinophil granulomatosis

A rendszerbetegségek diagnosztikai nehézsége olykor abban áll, hogy a részeket nem tudjuk egésszé összetenni. Szegényesen dokumentált anamnézisű, 49 éves, asthmás nőbetegünk vasculitis bőrtüneteivel, diffúz ízületi panaszokkal került kórházi felvételre kivizsgálás céljából.

Tovább


Sikeresen alkalmazott fulvesztrantkezelés emlőtumoros betegünknél

Betegünk (születési év: 1966) 2007 nyarának végén három hónapja fennálló panasszal kereste fel onkológiai szakrendelésünket: bal emlőbimbójának váladékozását észlelte.

Tovább


A korai agyi MRI vizsgálat jól jelzi a későbbi esetleges motoros zavarokat