Klinikum

Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2015;1

NAGY György

2016. JÚLIUS 05.

Szöveg nagyítása:

-
+

A biológiai terápiás készítmények alapjaiban változtatták meg a gyulladásos reumatológiai betegségek kezelési stratégiáját, és a betegek többségénél igen hatékonyan alkalmazhatóak. A látványos fejlődés mellett számos fontos kérdésre ma még nem tudunk válaszolni, így például hogy melyik betegnek milyen gyógyszer(ek) lesznek a leghatékonyabbak; meddig alkalmazzuk a kezelést, vagy mi lehet az elsődleges/másodlagos hatástalanság magyarázata. Ezekre a problémákra gyógyszervizsgálatok, regiszteradatok feldolgozása részben választ adhat, továbbá szükséges azt is pontosan megértenünk, hogy mi történik a fehérjetermészetű gyógyszerekkel a szervezetbe jutásukat követően. Ma már tudjuk, hogy a biológiai terápiák immunogének lehetnek, és az ellenük termelődő antitestek szintje mérhető, ami különösen a gyógyszerszint mérésével párhuzamosan adhat a terápiás stratégiát is befolyásoló eredményt. Sütő Gábor professzor úr cikkében bemutatja a biológiai terápiák immunogenitásáról elérhető legújabb ismereteket.

A krónikus gyulladásos betegségekhez társuló osteoporosis korai diagnosztikája és megfelelő kezelése alapvető fontosságú. A TNF-α-gátlók csontra kifejtett hatását Szekeres László főorvos úr mutatja be írásában.

Jelentősen hozzájárul betegeink hatékony kezeléséhez a szoros együttműködés a szakdolgozó kollégákkal. Különösen fontos az orvosok és a szakdolgozók koordinált munkája a gyermekek ellátásában, ahol az ápolók a szakszerű gyógyítás mellett a betegek és családjuk pszichés vezetésében is meghatározó szerepet játszanak. Szabó Brigitta közleményében bemutatja a juvenilis idiopathiás arthritis formáit, kezelési lehetőségeit és a szakdolgozók szerepét a beteg gyermekek gondozásában.

A methotrexat (MTX) az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszer a reumatológiában, rendkívül nagy tapasztalat áll rendelkezésre az MTX hatékonyságára és biztonságosságára vonatkozóan. Az MTX-kezelés egyik mellékhatása a hepatotoxicitás, ami fontos terápiás döntések elé állíthatja a kezelőorvost. Korda Judit főorvos asszony cikkében részletesen áttekinti az MTX-kezelés hepatotoxicitásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, különös tekintettel a rheumatoid arthritisben és a psoriasisban alkalmazott MTX-kezelésre.

Szisztémás lupus erythematosusban (SLE) a szteroidkezelés jelenleg is alapvető része a gyógyszeres terápiának. A klinikai gyakorlatban a betegek között jelentős különbséget kaphatunk a szteroidkezelésre adott terápiás válasz vonatkozásában, aminek az oka ma még nem ismert. Bazsó Anna közleményében az SLE-ben megfi gyelhető eltérő szteroidérzékenység lehetséges okait tekinti át, kiemelve a glükokortikoid-receptorok esetleges szerepét.

Reméljük, hogy A Figyelőnek ez a száma is elnyeri érdeklődésüket.
Szívélyes üdvözlettel:
Dr. med. habil. Nagy György
egyetemi docens
főszerkesztő




Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest, Alkotás u 53. MOM Park, A épület /Tel: 4883700/
www.pfizer.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

Problémák a Pfizer Covid-19 elleni vakcina vizsgálataiban

Mint az akkor a kutatásszervező Ventavia Research Group alkalmazásában álló regionális igazgató a The BMJ-nek elmondta, a Ventavia adatokat hamisított, nem maszkolt/nem vak módon kezelte a betegeket, nem megfelelően képzett vakcinátorokat alkalmazott, és a III. fázisú vizsgálatok során nem követte megfelelően a betegek által jelentett adverz eseményeket. A cég minőség-ellenőrzéssel foglalkozó munkatársai olyan sok problémát találtak, aminek megoldására képtelenek voltak. Miután a Ventavia vezetését a regionális igazgató, Brook Jackson többször is tájékoztatta a problémákról, az FDA-nak is panaszos e-mailt írt – a Ventavia még aznap kirúgta.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

ROJKOVICH Bernadette

Rheumatoid arthritisben (RA) a krónikus progresszív ízületi gyulladás krónikus fájdalomhoz, az ízületek destrukciójához, funkciókárosodáshoz, a komorbiditások révén élethosszcsökkenéshez vezet. A krónikus gyulladás minél korábbi megfékezése javítja a betegség hosszú távú lefolyását, az ízületi károsodások kialakulását.

Klinikum

A biológiai terápia 15 éve - A Figyelő 2015;2

HOLLÓ Péter

Mintegy 15 évvel ezelőtt új fejezet kezdődött a gyógyszergyártásban: megjelentek az első olyan szerek, melyekkel egy adott betegség patomechanizmusába célzottan tudunk a kulcsfontosságú molekulák gátlása révén beavatkozni. Legfőbb jellemzőjük, hogy biotechnológiai úton előállított, fehérjetermészetű molekulák, a gátolni tervezett molekulák vagy receptoraik antitestjei.

Klinikum

Juvenilis idiopathiás arthritis – biológiai terápiával kapcsolatos teendők és a kommunikáció jelentősége szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;1

SZABÓ Brigitta

A krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis,RA) nemcsak felnőtt-, hanem gyermekkorban is előfordul, bár jóval ritkábban, és a két kórkép között számos különbség van. A betegség felismerése sokszor késik, mert a felnőttekkel szemben a gyermekek kevésbé panaszkodnak. A juvenilis idiopathiás arthritis ( JIA) krónikus, autoimmunbetegség, ami hosszan tartó ízületi gyulladással jár.

Klinikum

A biológiai terápiás szerek immunogenitásának szerepe a gyakorlatban - A Figyelő 2015;1

SÜTŐ Gábor

A rheumatoid arthitis kezelésében a TNF-α-gátló biológiai terápia az egyik legjelentősebb gyógyszercsoport a hagyományos betegségmódosító szerekre nem megfelelően reagáló betegeknél. A biológiai szerek fehérjetermészetüknél fogva immunogének.

Klinikum

Betegség kimeneteli vizsgálat felnőtt JIA-s betegek körében

A jelenlegi terápiás protokollok már lehetővé teszik a klinikailag inaktív betegség elérését betegek nagy részében, a jó állapot fenntartásához azonban a betegek gyakran hosszú ideig kapnak egy vagy akár többféle gyógyszeres kezelést és egyre többen éveken át biológiai terápiát.