hirdetés

TARTALOM

 VISSZA

 


Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2017;1


Tisztelt Kollégák! - A Figyelő 2017;1
Nagy György
| |
 

A biológiai terápiák mellett a célzott szintetikus DMARD-ok (tsDMARD) új terápiás lehetőséget jelentenek RA-ban. Polgár Anna osztályvezető főorvos asszony közleményében a tsDMARD-csoportba tartozó JAK-gátlók hatásmechanizmusát ismerteti.

A biológiai készítmények szabadalmi védettségének lejártával megjelennek az eredeti gyógyszerek követői, a biohasonló készítmények, melyek törzskönyvezése pontosan szabályozott, a gyártóknak klinikai vizsgálatokkal kell igazolniuk az eredeti készítményt „követő”, biohasonló készítmények hatékonyságát és biztonságosságát. Hodinka László osztályvezető főorvos úr cikkében részletesen áttekinti a biohasonlók alkalmazására vonatkozó legújabb ismereteket, definiálja a gyógyszercsoportra vonatkozó legfontosabb fogalmakat, mint a felcserélhetőség, az extrapoláció és az immunogenitás.

Ma már számos hatékony készítmény áll rendelkezésre a gyulladásos reumatológiai kórképek kezelésére. Mivel ezek a betegségek gyakran fogam­zóképes korú betegeknél alakulnak ki, alapvető fontosságú a családtervezés figyelembevétele a megfelelő terápiás stratégia kialakításakor. SLE-ben meg­különböztetett figyelmet kell fordítani a gyermekvállalás idején a betegek terápiás vezetésére. Az SLE-vel gyakran együtt járó és potenciálisan szülészeti szövődményt okozó antifoszfolipid-szindróma korai diagnózisa és szakszerű kezelése elengedhetetlen része a betegek gondozásának. Gyulladásos reumatológiai kórképekben a reumatológus és a szülész-nőgyógyász összehangolt tevékenysége nélkülözhetetlen a családtervezéshez. A témával kapcsolatos legfrissebb irodalmi adatokat a reumatológus szemszögéből Sevcic Krisztina főorvos asszony, a szülész szempontjai alapján Pajor Attila professzor úr foglalja össze. A két közlemény bemutatja a gyermekvállalás legfontosabb gyakorlati problémáit RA-ban és SLE-ben, tárgyalja azok okait, továbbá segítséget nyújt számos gyakorlati kérdés megoldásában is.

A Figyelő korábbi cikkeiben olvashattak a krónikus gyulladásos kórképek cardiovascularis (CV) rizikójáról. A CV rizikó felmérése és a rizikótényezők csökkentése a betegek gondozásának kulcsfontosságú része. Wikonkál Norbert professzor úr cikkében áttekinti a psoriasis és cardiovascularis megbetegedések kapcsolatát.

Szabó Brigitta közleményében bemutatja a juvenilis idiopathiás arthritis formáit, leírja az ízületi punkció menetét, esetleges szövődményeit, hangsúlyozva a szakdolgozói teendőket.


Reméljük, hogy A Figyelőnek ez a száma is elnyeri érdeklődésüket.


Szívélyes üdvözlettel:
Nagy György
egyetemi docens
főszerkesztő


Budapest, 2016. november 19.


Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft.
1123 Budapest, Alkotás u 53. MOM Park, A épület /Tel: 4883700/
www.pfizer.hu


Kulcsszavak

bevezető, DMARD, biosimilar, SLE, RA, gyulladásos kórképek

Kapcsolódó anyagok

Egészségügyben dolgozók fizikális és mentális egészségfejlesztése

Az intermittáló tiszta önkatéterezés

Méhnyakrákkal kapcsolatos ismeretszint roma nők körében

Duloxetin által kiváltott, kétoldali, akut zárt zugú glaucoma

Esetbemutatás: másodlagos SUNCT szindróma

Hozzászólások:

Nincs hozzászólás ehhez a cikkhez.

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie.


Extra tartalom:

 
ROVAT TOVÁBBI CIKKEI

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Tovább


A biohasonlók térhódítása - A Figyelő 2017;1

A biológiai terápia első célzott hatásmódú készítményeinek szabadalmi védettsége lejárt. Így számos kisebb méretű proteinkészítmény után a bonyolult szerkezetű makromolekulák másolatainak kifejlesztése, gyártása és forgalmazása is lehetővé vált. Kifejlesztésük alapja a visszafejtés (reverse engineering).

Tovább


Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Tovább


Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a szülész szemével: csökken a fertilitás - A Figyelő 2017;1

A gyulladásos reumatológiai betegségek többnyire nőkben fordulnak elő, és gyakran a családtervezés időszakában. Míg a rheumatoid arthritis (RA), a juvenilis idiopathiás arthritis és a spondyloarthritis ízületi gyulladással és kevés szervi manifesztációval, addig a kevert, differenciálatlan kötőszöveti betegségek, a szisztémás lupus erythematosus (SLE), az antifoszfolipid szindróma (APS), a szisztémás sclerosis, a Sjögren-szindróma, a gyulladásos myopathiák és a vasculitisek különféle autoantitestek megjelenésével és különböző szervi érintettséggel járnak.

Tovább